Trecerea la mersul pe două picioare, în loc de patru, reprezintă un moment important în evoluția speciei noastre, motiv pentru care oamenii de știință sunt dornici să afle exact când a avut loc - iar un nou studiu estimează că această adaptare a avut loc în urmă cu aproximativ 7 milioane de ani.
Această estimare se bazează pe o analiză detaliată a fosilelor din zona coapsei (femur) și antebraț provenite de la Sahelanthropus tchadensis, cea mai veche specie reprezentativă a umanității. Aceste fosile au fost descoperite pentru prima dată în Toros-Menalla, în Ciad, în 2001.
În același timp, este probabil ca acești oameni timpurii să fi făcut destul de multe cățărări în copaci folosind și toate cele patru membre - așa cum este normal pentru o specie care a făcut trecerea treptată de la patru la două picioare. Comparând fosilele de coapsă și antebraț cu oasele echivalente ale oamenilor moderni, ale cimpanzeilor și gorilelor, cercetătorii au reușit să-și dea seama de mecanismul de utilizare a acestora și de modul în care această specie se deplasa.
În total, au fost folosite 20 de caracteristici diferite ale oaselor fosilizate pentru a stabili dacă acest strămoș al oamenilor mergea pe două sau pe patru picioare - inclusiv forma exterioară a rămășițelor și structurile interne, evaluate prin proceduri imagistice avansate.
Echipa sugerează că există o diferență între modul în care specia se cățăra în copaci în comparație cu gorilele și cimpanzeii din zilele noastre: cu utilizări ferme ale mâinilor, mai degrabă decât sprijinindu-se pe oasele degetelor de la mâini și picioare.
Cercetarea se bazează și pe un studiu anterior privind o fosilă de craniu dezgropată în același loc și despre care se crede că ar aparține tot lui S. tchadensis. Analiza craniului a sugerat că aceste creaturi asemănătoare maimuțelor erau bipede, dar acum există dovezi mai cuprinzătoare.
Fosilele datează cam din perioada în care oamenii s-au separat genetic de cimpanzei și bonobo, care sunt cele mai apropiate rude ale noastre încă în viață, în urmă cu 6-8 milioane de ani, deci este o etapă crucială - și una care a atras deja numeroase dezbateri științifice.
Acești hominini timpurii ar fi trăit probabil într-un mediu în care erau întâlnite păduri, palmieri și pășuni, atât mersul pe două picioare, cât și cățăratul în copaci fiind opțiuni pentru ei în căutarea hranei și a apei.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: