După ce inima bate pentru ultima dată și înainte ca trupul să intre într-un proces degenerativ, se produce efectiv moartea unui om. În mod ciudat, însă, cercetătorii din întreaga lume nu reușesc să se pună de acord asupra momentului exact în care un om moare, cu adevărat.
Un nou proiect care explorează acest subiect a fost publicat recent, iar observațiile încearcă să contureze o definiție universală a morții, fundamentată pe principiile medicinei.
„Este un subiect foarte complex, extrem de important. Ajungerea la un consens din partea unui număr atât de mare de organizații ar fi o adevărată premieră”, a declarat Gene Sung, director la Universitatea din California de Sud și autorul studiului World Brain Death. „Prin această lucrare și prin cele 17 suplimente – practic, un manual în domeniu – ne dorim să creăm o fundație care să ajute la reducerea semnificativă a erorilor de diagnosticare și care să construiască un climat de încredere față de medici”.
Printr-un mix de diagrame, criterii și etape de decizie raportul listează o serie de observații necesare pentru a decide dacă starea de moment a unui pacient este sau nu reversibilă. Multe dintre ele sunt recunoscute de medicii profesioniști, dar există și sugestii referitoare la detalii care țin de starea neurologică și care ar putea oferi indicii prețioase.
Astfel, există posibilitatea ca, după ce inima a încetat să mai bată, creierul uman să-și continue activitatea – moment în care atenția și ajutorul medicilor sunt esențiale pentru a determina dacă starea pacientului poate fi îmbunătățită.
Studiul a fost susținut de experții în medicină din întreaga lume și, în ciuda tuturor criteriilor morale și culturale de care trebuie să ținem cont, pare să conducă în direcția potrivită.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: