Misiunea Rocket Lab, care trebuia inițial să fie lansată luna trecută, a fost amânată până cel puțin în ianuarie 2025, potrivit TechCrunch.

„În acest moment, ne concentrăm cu prioritate pe livrarea unor misiuni de top pentru clienți", a declarat un purtător de cuvânt al Rocket Lab pentru platforma citată, fără a oferi o explicație detaliată pentru această întârziere.

Rocket Lab a anunțat misiunea planificată pentru Venus în august 2020, apoi și-a detaliat inițiativa într-o lucrare publicată în revista Aerospace doi ani mai târziu. Scopul principal este acela de a investiga atmosfera planetei pentru a căuta condițiile necesare existenței vieții.

Venus, cea mai fierbinte planetă din sistemul solar, este în general considerată un adevărat infern, cu temperaturi la suprafață suficient de ridicate pentru a topi plumbul. Dar au apărut unele indicii care arată că viața microbiană ar putea exista la înălțime, unde condițiile sunt mai asemănătoare cu cele de pe Pământ.

În 2020, cercetătorii au descoperit semne de fosfină în norii de pe Venus. Acest lucru a creat o mare agitație, deoarece aici, pe Pământ, acest compus toxic incolor și inflamabil se găsește în mlaștini și în alte locuri ca produs secundar al vieții microbiene.

Presupusa descoperire a fosfinei pe Venus - o afirmație care rămâne contestată și astăzi - a contribuit la reînnoirea interesului științific pentru cea de-a doua planetă de la Soare. De exemplu, NASA dezvoltă două misiuni care ar urma să fie trimise pe Venus, DAVINCI și VERITAS, cu posibilitatea de lansare la sfârșitul anilor 2020 și începutul anilor 2030.

Sonda propusă de Rocket Lab, o companie de inginerie aerospațială cu sediul în California, ar ajunge pe Venus înaintea acestor nave NASA și ar fi, de asemenea, mult mai ieftină. Misiunea este finanțată de Rocket Lab, de Massachusetts Institute of Technology (MIT) și de filantropi al căror nume nu a fost făcut public și se estimează că va costa doar 10 milioane de dolari. Aceasta reprezintă doar 1% din costul estimat pentru ambele misiuni viitoare ale NASA pe Venus.

Sonda va fi, de asemenea, minusculă, măsurând doar 38 de centimetri în diametru, puțin mai mare decât un coș de baschet, și cântărind doar 20,4 kilograme. Aceasta va pleca de pe Pământ la bordul rachetei Electron a Rocket Lab și va fi transportată apoi pe planeta Venus de către „autobuzul” spațial Photon al companiei.

Călătoria sondei către Venus va fi scurtă, de doar cinci luni, dar perioada de colectare a datelor va fi și mai scurtă. Sonda va avea la dispoziție doar trei până la cinci minute pentru a colecta date în timp ce va plonja de la o altitudine de 60 până la 45 km în atmosfera lui Venus, regiunea în care oamenii de știință au văzut semne de fosfină în 2020.

Sonda nu va căuta această substanță chimică, dar va vâna alte molecule organice complexe, măsurându-le compoziția, concentrația și forma. Aceste date vor fi transmise înapoi pe Pământ înainte ca presiunile zdrobitoare și temperaturile amețitoare de la suprafața lui Venus să distrugă obiectul.

Detectarea moleculelor organice nu ar dovedi că există viață microbiană în norii de pe Venus. Dar ar putea indica faptul că această lume infernală este mai ospitalieră decât se credea până acum.

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: