Afecțiunile care afectează sistemul nervos – cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, migrenele și demența – au întrecut bolile de inimă, devenind cauza principală a problemelor de sănătate și deces la nivel mondial, arată un nou studiu major în domeniul sănătății.

Peste 3,4 miliarde de oameni – 43% din populația globală – au suferit o afecțiune neurologică în 2021, mult mai mult decât se credea anterior, a arătat analiza.

Studiul a fost realizat de o echipă formată din sute de cercetători coordonați de specialiști de Institutul pentru Metrice și Evaluare a Sănătății din SUA, care a devenit o referință globală pentru statisticile privind sănătatea.

Autorul principal al studiului, Jaimie Steinmetz, a spus că rezultatele au arătat că afecțiunile sistemului nervos sunt acum „cea mai importantă cauză generală a bolilor la nivel mondial”.

Cazurile acestor afecțiuni au crescut cu 59% în ultimele trei decenii, a spus ea, creșterea fiind determinată în principal de faptul că populația lumii îmbătrânește și crește rapid, arată Science Alert.

Cercetătorii au analizat modul în care 37 de afecțiuni neurologice diferite au afectat sănătatea, influențând apariția dizabilităților și decesul prematur în 204 țări și teritorii, între 1990 și 2021.

Aceste date au fost folosite pentru a estima câți ani de viață sănătoasă au fost pierduți pentru fiecare afecțiune, numiți ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate.

Peste 443 de milioane de ani de viață sănătoasă au fost „pierduți” din cauza tulburărilor sistemului nervos la nivel global în 2021, o creștere cu 18% față de 1990, a constatat studiul.

Accidentul vascular cerebral, care anterior a fost considerat o boală de inimă, a fost de departe cea mai gravă afecțiune neurologică analizată, influențând pierderea a 160 de milioane de ani de viață sănătoasă.

A fost urmată de o formă de afectare a creierului numită encefalopatie neonatală, migrenă, demență, inclusiv boala Alzheimer, leziuni nervoase din cauza diabetului, meningită și epilepsie. Deficiența cognitivă cauzată de Covid-19 s-a clasat pe locul 20.

Principalul motiv pentru care afecțiunile sistemului nervos au depășit bolile cardiovasculare în cea mai recentă analiză a fost o modificare recentă a clasificării Organizației Mondiale a Sănătății, care a mutat accidentul vascular cerebral în categoria neurologică, a declarat Steinmetz pentru AFP.
Peste 11 milioane de oameni au murit din cauza celor 37 de afecțiuni neurologice în 2021, potrivit studiului din revista The Lancet Neurology, citat de Science Alert.

Cu toate acestea, bolile cardiovasculare au rămas principala cauză de deces, ucigând 19,8 milioane de oameni în întreaga lume în 2022.

Afecțiunea cu cea mai rapidă creștere a fost afectarea nervilor numită neuropatie diabetică și derivă din cazurile tot mai numeroase de diabet. De asemenea, majoritatea acestor afecțiuni nu au leac.

Există, totuși, modalități de a reduce riscul asociat inclusiv reducerea ratei hipertensiunii arteriale, a diabetului și a consumului de alcool, au spus cercetătorii.

„Povara neurologică la nivel mondial crește foarte rapid și va pune și mai multă presiune asupra sistemelor de sănătate în următoarele decenii”, a avertizat coautorul studiului Valery Feigin, citat de Science Alert. 

Share articol: