Spațiul cosmic este un mediu foarte, foarte rece. Temperatura sa de bază este de 2,7 grade Kelvin, adică minus 454,81 grade Fahrenheit sau minus 270,45 grade Celsius.

Dar această temperatură nu este constantă în tot Sistemul Solar. Așa-numitul spațiu „gol" - deși nu este de fapt gol - este mult mai rece decât planetele, lunile sau asteroizii, de exemplu, deoarece nu există nimic care să absoarbă energia venită de la Soare.

Așadar, fără a include vidul, care este cel mai rece loc din Sistemul Solar? Și cum se compară el cu temperaturile de pe Pământ?

Acesta ar putea fi mult mai aproape decât ne imaginăm, chiar pe Lună. În 2009, Lunar Reconnaissance Orbiter, o navă spațială robotizată a NASA, concepută pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine condițiile de pe Lună, a prezentat date care sugerează că acele „cratere umbrite" de la polul unar sudic ar putea fi cele mai reci locuri din Sistemul Solar.

Teoria a fost întărită ulterior de către alți doi cercetători americani potrivit cărora un crater poate fi considerat ca fiind situat într-o zonă „dublu umbrită” dacă este protejat nu numai de iluminarea solară directă, ci și de surse secundare de încălzire, cum ar fi „radiația solară reflectată de zonele iluminate din apropiere, precum și radiația termică emisă de aceste suprafețe calde.

Mai mult, aceste cratere au margini suficient de înalte pentru ca lumina solară să nu ajungă niciodată pe fundul lor, motiv pentru care sunt atât de reci. Americanii estimează că aceste cratere au temperaturi de aproximativ 25 de grade Kelvin (minus 414,67 F sau minus 248,15 C) și că ar putea fi chiar mai reci.

Pentru context, temperatura medie a suprafeței lui Pluto este de 40,4 grade Kelvin, ceea ce înseamnă minus 386,95 F sau minus 232,75 C, potrivit NASA.

Cu toate acestea, este posibil ca aceste cratere lunare cu dublă umbră să nu fie la fel de reci ca norul Oort, însă depinde dacă acceptăm să includem norul Oort în discuția despre Sistemul Solar.

Pe Pământ, chiar și cele mai reci și mai severe temperaturi din Antarctica sunt mult mai ridicate decât cele din craterele lunare sau din norul Oort. Cea mai rece temperatură terestră înregistrată vreodată - pe 21 iulie 1983, la stația de cercetare Vostok din Rusia, în Antarctica - a fost de minus 128,6 F (minus 89,2 C), potrivit arhivei World Weather & Climate Extremes Archive a Organizației Meteorologice Mondiale.

Cu toate acestea, oamenii de știință au creat în mod artificial temperaturi chiar mai scăzute. Anul trecut, o echipă de cercetători germani a doborât recordul pentru cea mai mică temperatură atinsă vreodată într-un laborator: un frig de minus 459,67 F (minus 273,15 C). 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: