Cercetătorii americani de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie au comparat capacitatea de filtrare în cazul mai multor tipuri de măști de protecție folosite în timpul pandemiei COVID-19.

Analizând în laborator mai multe materiale folosite pentru fabricarea măștilor de protecție, experții au ajuns la o concluzie neașteptată: cele din bumbac sunt mult mai eficiente în filtrarea particulelor virale emise prin respirație.

În comparație, măștile fabricate din materiale sintetice, cum ar fi nylon sau poliester, pot reține mai puține particule potențial periculoase.

Totodată, studiul demonstrează că măștile din bumbac sunt și mai eficiente atunci când materialul se umezește puțin din cauza respirației: capacitatea de filtrare crește atunci cu aproximativ 30%, scrie Daily Mail.

Acest studiu arată și faptul că măștile medicale și cele chirurgicale sunt la fel de eficiente ca măștile din bumbac, deși acestea nu sunt afectate de umezeală în urma respirației.

Cercetătorii spun că bumbacul filtrează mai bine particulele atunci când este umed, deoarece acest material este hidrofil, adică absoarbe rapid apa.

Astfel, în momentul în care particule microscopice, care pot conține virusul, caută să treacă prin mască, ele absorb umezeala și devin mai mari, rămânând blocate în material.

Prin urmare, noul studiu demonstrează că măștile din bumbac sunt mai eficiente decât se credea anterior, fiind chiar mai sigure decât cele medicale.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: