Cel mai rar mineral de pe Pământ este kyawthuite. Se știe până acum că există doar un singur cristal, găsit în regiunea Mogok din Myanmar. În baza de date a Caltech apare ca fiind o piatră prețioasă de mici dimensiuni (1,61 carate) de culoare portocalie închisă, pe care Asociația Internațională de Mineralogie a recunoscut-o oficial în 2015.
Cu toate acestea, se știu puține lucruri despre kyawthuite până acum. La fel de interesant este și al doilea cel mai rar mineral existen pe Terra, adică painite, care apare sub formă de cristale hexagonale de culoare roșu intens (deși există și câteva excepții de culoare roz). Deși acesta este acum mai ușor de găsit decât era înainte, mineral e încă rar, iar structura sa chimică îl face să fie o enigmă științifică.
În 1952, colecționarul și comerciantul englez de pietre prețioase Arthur Pain a achiziționat două cristale purpurii în Myanmar, crezând că sunt rubine și fără să știe că acestea erau, de fapt, ceva mult mai rar.
Mineralul painite este uneori descoperit împreună cu rubine și cu alte pietre prețioase. O altă mostră, tot din Myanmar, a ieșit la suprafață în 1979 și, până în 2001, aceste trei cristale au fost singurele specimene cunoscute din lume.
Dar ce face ca painitul să fie atât de rar? În primul rând, se găsește doar în Myanmar, dar adevăratul motiv constă în formarea sa. El este un cristal care conține bor și zirconiu, cele două fiind foarte greu de legat unul de celălalt.
În prezent, aceste minerale sunt ceva mai comune decât în trecut, dar rămân adevărate bijuterii.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: