Schimbările climatice afectează planeta atât de mult încât verile în emisfera nordică ar putea ajunge să dureze mult mai mult decât în prezent.
Oamenii de știință avertizează că până în 2100 cel mai călduros anotimp va dura jumătate de an, iar asta ar putea avea un impact dramatic asupra sănătății oamenilor, asupra agriculturii și ecologiei.
Deși o perioadă de vară mai extinsă ar putea suna bine inițial, o asemenea schimbare a anotimpurilor are potențialul să dezechilibreze ecosistemele planetei, să producă incendii majore de vegetație, să schimbe ritmul migrației animalelor și inclusiv să afecteze structura lanțului trofic.
„Verile vor deveni mai lungi și mai fierbinți, în vreme ce iernile vor fi mai scurte și mai calde, din cauza încălzirii globale”, a precizat oceanograful Yuping Guan.
Analiza cercetătorilor a arătat că durata anotimpului estival a crescut, în medie, de la 78 de zile în 1952 la 95 de zile în 2011, iar iarna durează cu trei zile mai puțin – de la 76 la 73. Și primăvara și toamna au scăzut ca durată, cu nouă, respectiv cinci zile.
Echipa a transformat acest model climatic într-un tipar pe care l-a utilizat pentru a prezice felul în care s-ar putea perpetua tendința până la finalul secolului. Astfel, au ajuns la concluzia că în emisfera nordică verile ar putea începe odată cu luna mari și ar urma să se încheie în octombrie. Deci, până în 2100 ele ar urma să dureze șase luni.
Pe măsură ce temperaturile cresc, vedem că tiparele climatice se schimbă, fără să mai fie cale de întors. Și fiecare variație are un impact asupra oceanelor și a întregii flore și faune terestre. Pentru a încetini aceste modificări și efectele lor catastrofale, e nevoie de decizii dure din partea autorităților. Din păcate, ele întârzie să apară, cel puțin deocamdată.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: