Datele obținute de sateliții operați de Agenția Spațială Europeană arată o schimbare uriașă în ultimele săptămâni.
Potrivit acestor informații, poluarea aerului a scăzut în ultima lună cu aproximativ 45% în Europa.
Efectul, cât se poate de benefic, este urmarea carantinei impuse de cele mai multe state europene, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.
Măsurile luate de autorități au dus la o reducere semnificativă a traficului, dar și la închiderea unor fabrici care emiteau în atmosferă o cantitate mare de gaze toxice.
Datele au fost analizate de cercetători de la Institutul Meteorologic Olandez. Ei au comparat nivelurile de poluare din martie și aprilie 2020 cu lunile martie și aprilie ale anului trecut, în mai multe orașe din Spania, Italia și Franța - state grav afectate acum de pandemie și care sunt încă în carantină.
Astfel, poluarea aerului din orașele Milano, Madrid și Roma a scăzut cu 47-49%, iar cea mai mare schimbare poate fi observată în cazul Parisului. Aici, cantitatea de dioxid de azot a scăzut cu 54%.
Dioxidul de azot este un gaz foarte toxic pentru oameni și expunerea îndelungată la această substanță afectează grav plămânii.
De asemenea, în Londra, cantitatea de particule fine PM2.5, care sunt la rândul lor periculoase pentru sănătate, a scăzut la jumătate.
În acest montaj realizat de ESA putem vedea mai clar cât de mult s-a redus poluarea aerului în ultimea perioadă deasupra Europei. Imaginile din satelit arată nivelul de poluare înregistrat în perioada 1 ianuarie 2020-11 martie 2020.