Ar putea fi mai rapid decât pare la prima vedere, dar din punct de vedere logistic, e un adevărat coșmar.
Răspunsul la întrebarea din titlu depinde de o multitudine de factori, de exemplu de cât de repede ai merge, de cât de mult petreci pe zi făcând asta și de ocolurile pe care trebuie să le faci pentru a evita zonele periculoase. O astfel de călătorie ar putea dura mai mult de un an, dar în realitate există o mulțime de provocări pe care trebuie să le depășești.
Până acum, doar 12 oameni au pășit pe suprafața lunii, cu toții fiind parte din misiunile Apollo între 1969 și 1972. Imaginile cu ei îi arată, mai degrabă, sărind dintr-un loc în altul, decât pășind, dar specialiștii de la NASA sugerează că există modalități prin care oamenii s-ar putea deplasa pe Lună mult mai rapid decât o făceau astronauții.
În timpul misiunii Apollo 13, astronauții s-au deplasat pe suprafața Lunii cu aproximativ 2,2 kilometri/oră, susțin cei de la NASA. Viteza atât de mică s-a datorat, în parte, și costumelor masive care nu au fost realizate având în minte criteriul mobilității. Dacă astronauții ar fi avut costume ceva mai puțin voluminoase, ar fi fost mult mai ușor să se deplaseze și, deci, să mențină un ritm constant al mișcării.
În 2014, un studiu publicat de NASA în Journal of Experimental Biology, a testat cât de repede pot merge oamenii într-un mediu simulat asemănător cu cel de pe Lună. Pentru a face asta, echipa a lucrat cu opt participanți (trei dintre ei astronauți), care au trecut printr-un proces de integrare în diverse scenarii prin care era simulată gravitația de pe Lună.
Studiul a arătat că participanții au putut merge cu până la 5 kilometri pe oră, înainte să înceapă chiar să alerge. Numărul nu este doar dublu comparativ cu viteza înregistrată în mediul real de astronauții Apollo, ci este foarte apropiat de viteza maximă a mersului uman, de 7,2 kilometri pe oră.
Participanții la studiu au ajuns la asemenea viteze pentru că au avut ocazia să se folosească liber de brațe, la fel ca în procesul normal de alergare de pe Terra. Această mișcare compensează, parțial, diferența gravitațională.
Astfel, la această nouă viteză maximă (cel puțin ipotetică) ar fi nevoie de aproximativ 91 de zile pentru a parcurge 10.921 de kilometri, adică distanța egală cu circumferința Lunii. Pentru context, ar fi nevoie de 334 de zile de mers non-stop pentru a parcurge circumferința Pământului la această viteză (40.075 kilometri), deși scenariul este imposibil, din cauza existenței oceanelor. Bineînțeles, e imposibil să mergi continuu timp de 91 de zile, așa că un tur al Lunii ar dura mult mai mult.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: