Cercetarile arata ca creierul uman stie sa ne ajute in cautarea lucrurilor pierdute "mutand" solicitarile noastre in parti folosite pentru alte activitati.

Cercetatorii de la University of California au realizat noi cercetari pe creierul uman folosinduse de RMN pentru a analiza felul in care stim sa gasim lucrurile pe care le cautam, fie ca este vorba de cheile de la masina sau telefonul mobil. Astfel, atunci cand, grabiti fiind, incercam sa gasim un lucru ratacit, parti ale creierului dedicate recunoasterii altor obiecte, ba chiar unor ganduri care n-au nicio legatura cu activitatea pe care o facem in acel moment se "activeaza" pentru a ne usura munca.

Creierul uman este mai dinamic decat se stia pana acum. 'Relocarea' resurselor sale il face sa ne ajute mai mult.

Concluzia oamenilor de stiinta poate fi de mare ajutor in rezolvarea problemelor cauzate de ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, adica Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica). Tolga Cukur, doctor in neurologie la universitatea californiana, a mai spus, la prezentarea rezultatelor cercetarii, ca in creierul uman lucrurile sunt mult mai organizate fie ca este vorba de idei, imagini (in miscare sau nu), totul avand o continuitate.

Cercetatorii au comparat partea cortexului dedicata recunoasterii oamenilor cu cea dedicata vehiculelor sau lucrurilor, rezultatul fiind foarte clar: creierul stie sa schimbe sau sa mobilizeze alte regiuni pentru ca procesul de cautare sa nu dureze mult. Acelasi studiu mai arata ca oricat de mult este solicitat cu lucruri mai importante, creierul stie sa se mobilizeze pentru o alta "misiune" aproape instantaneu.

Share articol: