În urmă cu 359 de milioane de ani, planeta noastră a trecut prin cel mai mare fenomen de extincție în masă din istorie. Iar oamenii de știință ar fi găsit acum „vinovatul” pentru acest eveniment colosal.
Se pare că nu ar fi vorba despre o cauză din apropierea Terrei, nici măcar din Sistemul Solar. Un studiu coordonat de astrofizicianul Brian Fields sugerează că responsabilul ar fi fost un fenomen îndepărtat și complet străin de planeta noastră – o stea care s-a stins și care a explodat undeva departe în galaxie, la mulți ani distanță de Pământ.
Uneori, aceste extincții în masă sunt percepute ca fiind cauzate de factori care țin exclusiv de lumea noastră: o erupție vulcanică devastatoare, de exemplu, sau un tsunami gigantic. Sau coliziunea cu un meteorit, cum a fost cazul atunci când au dispărut dinozaurii.
Într-o nouă lucrare, Fields și colegii săi explorează posibilitatea ca declinul dramatic în ceea ce privește nivelul de ozon care coincide cu momentul dispariției devoniene târzii să nu fi fost rezultatul unei activități vulcanice intense sau al unui episod de încălzire globală acută.
În schimb aceștia speculează că extincția ar fi fost cauzată de efectele radioactive ale unei supernove, care ar fi explodat la aproximativ 65 de ani lumină distanță de Pământ. Aceasta ar putea fi prima dată când extincția devoniană târzie este explicată printr-o asemenea cauză, cu toate că oamenii de știință au luat în calcul de mult timp efectele potențial letale ale acestor evenimente cosmice.
Speculațiile referitoare la faptul că supernovele ar putea declanșa extincții în masă datează din anii 1950. Mai recent, oamenii de știință au dezbătut distanța „letală” a acestor evenimente și au ajuns la concluzia că s-ar situa între 25 și 50 de ani lumină).
Totuși, în cele mai recente estimări, echipa de cercetare propune ideea că și stelele aflate la distanțe mai mari ar putea avea efecte dăunătoare asupra vieții pe Pământ, din cauza unei combinații de efecte instantanee, dar și de lungă durată.
„Pe termen lung, efectele exploziei interacționează cu gazele care înconjoară planeta și formează o undă de șoc ce determină accelerarea particulelor. Astfel, supernovele produc raze cosmice, iar aceste particule încărcate energetic au efecte asupra Terrei chiar și la 100.000 de ani distanță”, au precizat aceștia.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: