Datele stranse in cautarea cursei MH370, disparuta in 2014, ajuta pescarii si geologii.
Harti detaliate ale fundului Oceanului Indian, facute in cursul cautarilor fara succes pentru cursa Malaysia Airlines MH370, disparuta in martie 2014, ar putea ajuta la depistarea unor noi locuri propice pentru pescuit si la intelegerea miscarilor tectonice preistorice in emisfera sudica a Terrei.
Cautarile s-au incheiat in ianuarie, dupa ce au acoperit o zona cu munti submarini mai inalti ca Everest si cu vulcani ce se intind pe sute de kilometri.
Locul unde s-a prabusit avionul care zbura de la Beijing la Kuala Lumpur, cu 239 de oameni la bord, ramane unul dintre cele mai mari mistere aviatice din istorie.
Cu toate acestea informatiile stranse in timpul cautarilor, care au acoperit aproximativ 120.000 de kilometri patrati, la vest de Australia, le ofera pescarilor, oceanografilor si geologilor informatii fara precedent de detaliate despre regiune, au explicat expertii.
“Sunt zone cu munti submarini, care vor atrage multi pescari”, a explicat profesorul de oceanografie de la Universitatea Western Australia, Charitha Pattiaratchi.
Pesti precum tonul se apropie in zonele muntilor submarini, unde se afla mult plancton. Pattiaratchi a explicat ca acesti munti submarini pot ajuta la intelegerea impactului tsunamiurilor si la modul in care s-a rupt fostul supercontinent Gondwana.
Datele constau in modele tridimensionale ale fundului oceanului, precum si informatii batimetrice (referitoare la adâncimea apei) si analize ale curentilor. Acestea au fost publicate miercuri de autoritatile australiene.
“Faptul ca o astfel de munca a iesit din tragedia MH370 este uimitor, au dus lucrurile la un nou nivel”, a explicat Martin Exel, pescar la Austral Fisheries, care a lucrat in zona. “Din perspectiva pescarilor, sunt informatii valoroase – au descoperit oase de balene, cabluri si o toba, este o rezolutie incredibila”, a adaugat l.
Stuart Minchin, specialist in geofizica, a afirmat ca zona de cautare este in prezent una dintre cele mai bine carografiate regiune oceanice din lume.
Sursa: News.ro