Analize detaliate, realizate cu raze X, au demonstrat provenienta unui pumnal descoperit in mormantul lui Tutankhamon. Obiectul se afla chiar in sarcofagul tanarului faraon, care a murit la doar 18 ani.

Potrivit unui studiu recent, fierul din care a fost realizat acest pumnal descoperit in sarcofagul faraonului nu privine de pe Terra, ci dintr-un meteorit.

Analizele au fost realizate cu ajutorul raxelor X, de o echipa formata din cercetatori italieni si egipteni, se arata in studiul publicat in revista Meteoritics and Planetary Science.

Pumnalul a fost descoperit in anul 1925 de catre arheologul Howard Carter, care a crezut initial ca obiectul este facut din aur si decorat cu cristal. In realitate, aceasta arma este realizata dintr-un metal care nu rugineste si doar decorat cu aur.

Pumnalul este acum expus la Muzeul Egiptean din Cairo si mult timp cercetatorii au incercat sa afle de unde provine fierul din care este facut.

Acum, daorita noilor tehnologii, oamenii de stiinta au observat ca in compozitia metalul este o mare cantitate de nichel, dovada ca acest fier provine dintr-un meteorit. In mod normal, fierul contine cel mult 4% nichel, insa in cazul acestui pumnal procentul de nichel este de 11%, compozitie specifica fierului provenit din meteoriti.

Mai mult, expertii au aflat chiar si din ce roca spatiala provine fierul folosit la realizarea acestui pumnal. Meteoritul se numeste Kharga si este unul dintre cei 20 de meteoriti descoperiti langa Marea Rosie. Bucata de roca a fost gasita in anul 2000, pe platoul Mersa Matruh.

Pentru vechii egipteni, rocile care cadeau din cer erau semnul unui mesaj divin, de aceea le pretuiau foarte mult si doar faraonii se puteau bucura de obiecte realizate din acest material.

Share articol: