Steaua, denumita S0-102, se invarte in jurul uriasei gauri negre din centrul galaxiei noastre

Astronomii americani au descoperit o noua stea - a doua - care se invarte in jurul uriasei gauri negre din centrul galaxiei noastre, acel astru fiind cel mai apropiat corp ceresc observat vreodata in proximitatea gaurii, o entitate care atrage toata materia din jurul ei.

Oamenii de stiinta de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) considera ca descoperirea lor ii va ajuta sa testeze teoria relativitatii formulata de Einstein si ipotezele despre aceste gauri negre, al caror camp gravitational este extrem de intens.

Noua stea, denumita S0-102, parcurge orbita in jurul acestei gauri negre din centrul Caii Lactee in 11 ani si jumatate, spre deosebire de orbita de cel putin 60 de ani pe care o parcurg cele mai multe dintre celelalte stele, precizeaza autorii acestui studiu, publicat in numarul de vineri al revistei Science.

Savantii americani observasera deja o alta stea - S0-2 - care graviteaza aproape de aceasta gaura neagra, pe o orbita de 16 ani.

Cercetatoarea Andrea Ghez, care studiaza acea gaura neagra de cand a descoperit-o, in 1998, spune ca "este un fel de tango dansat de stelele S0-102 si S0-2, care va dezvalui pentru prima data adevarata geometrie a spatiului si a timpului din jurul unei gauri negre".

"Aceasta masuratoare nu poate fi realizata pornind de la o singura stea", a explicat cercetatoarea americana.

Ca si Terra si celelalte planete, cele doua stele sunt pe "orbita eliptica" in jurul gaurii negre, ceea ce inseamna ca ele se apropie si apoi se indeparteaza de aceasta in acelasi timp si la intervale regulate.

Savantii de la UCLA spera de acum sa descopere urmele unor usoare oscilatii in orbitele acestor stele atunci cand ele se apropie. Acest fapt ar semnifica, dupa parerea lor, ca ele sunt sensibile la efectul de curbura a spatiului si a timpului, asa cum afirma Einstein, scrie agentia de presa Mediafax.

Share articol: