Pentru a afla ce influență au diferitele aspecte ale muzicii asupra organismului, cercetătorii au transformat un concert live de muzică electronică într-un studiu de laborator.
Introducând niveluri diferite de bass și monitorizând mișcările mulțimii, oamenii de știință au descoperit că petrecăreții au dansat cu 11,8 % mai mult atunci când era prezent basul de frecvență foarte joasă.
„Cea mai mare parte a carierei mele de cercetare s-a axat pe aspectele ritmice ale muzicii și pe modul în care acestea ne fac să ne mișcăm pe ringul de dans", a explicat Daniel Cameron, cercetător în neuroștiințe la Universitatea McMaster.
În activitatea sa, Cameron conectează știința cu performanța live într-un context de cercetare unic. Spațiul este dotat cu posibilitatea de captare 3D a mișcărilor, un sistem de sunet care poate reproduce diverse structuri ale unui concert și cu difuzoare îmbunătățite ce pot produce frecvențe extrem de joase, atât de joase încât sunt nedetectabile pentru urechea umană.
Astfel, cercetătorii au recrutat participanți la studiu care au asistat la un concert LIVELab al duo-ului muzical electronic Orphx. Participanții la concert au fost echipați cu bentițe cu senzori de mișcare pentru a le monitoriza mișcările de dans.
În plus, li s-a cerut să completeze formulare de sondaj înainte și după eveniment. Aceste formulare au fost folosite pentru ca echipa să se asigure că sunetul nu a fost detectabil, pentru a măsura plăcerea de a asculta concertul și pentru a examina modul în care muzica a fost resimțită fizic.
De-a lungul celor 45 de minute de concert, cercetătorii au manipulat difuzoarele care puteau să redea un bass foarte jos, pornindu-le și oprindu-le la fiecare două minute. Ei au constatat că volumul de mișcare a fost cu 12 la sută mai mare atunci când difuzoarele erau pornite.
„Muzicienii au fost entuziasmați să participe datorită interesului lor față de această idee - că bassul poate schimba modul în care este experimentată muzica într-un mod care are un impact asupra mișcării", spune Cameron. Senzația de vibrație prin atingere și interacțiunile dintre urechea internă și creier au legături strânse cu sistemul motor.
Cercetătorii speculează că aceste procese fizice sunt activate atunci când vorbim despre conexiunea neurologică dintre muzică și mișcare. Mai sunt multe de aflat despre felul în care ne influențează muzica, dar începutul este unul foarte bun pentru a avea o perspectivă asupra impactului pe care îl are sunetul la nivel cerebral.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: