Manifestarea bolii Covid-19 depinde în mare măsură de sistemul imunitar al pacientului, iar acesta ar putea fi un indiciu major referitor la natura virusului.
Până acum, cercetătorii nu știau să-și explice de ce unii oameni dezvoltă simptome severe de coronavirus, în timp ce alții sunt uneori complet asimptomatici. Un nou studiu realizat de cei de la Universitatea Yale ar putea oferi un răspuns acestor întrebări.
Cercetarea sugerează că, acolo unde pacienții au simptome severe de Covid-19, organismul produce anticorpi care, în loc să atace virusul, atacă propriul sistem imunitar al pacientului și organele acestuia.
Timp de mulți ani de zile, anticorpii au fost considerați ca având un rol crucial în dezvoltarea bolilor autoimmune, precum artrita reumatoidă sau lupus. Nu se știe încă de ce anumite persoane dezvoltă astfel de anticorpi, dar cel mai probabil cauza este o combinație dintre genetică și factorii de mediu. Infecțiile virale au fost relaționate și ele cu unele boli autoimune.
Oamenii de știință de la Yale au utilizat o nouă tehnică ce constă în scanarea anticorpilor care acționează împotriva miilor de proteine din corp. Aceștia au căutat anticorpi în rândul a 170 de pacienți spitalizați, comparându-i cu anticorpii descoperiți la oamenii care au avut o formă blândă a infecției sau care au fost asimptomatici, dar și cu cei recoltați de la persoane care nu au fost infectate.
În sângele pacienților spitalizați aceștia au găsit anticorpi care pot interfera cu celule esențiale din organismul uman, iar concluzia a fost aceea că anticorpii proprii bolilor autoimune sunt foarte frecvenți în rândul pacienților cu forme grave de Covid-19. Studiul sugerează că oamenii care au deja anticorpi autoimuni au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de coronavirus.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: