În ultimele 260 de milioane de ani, dinozaurii au apărut și au dispărut, Pangeea s-a împărțit în continentele și insulele pe care le vedem astăzi, iar oamenii au schimbat rapid și ireversibil lumea în care trăim.
Dar, în tot acest timp, se pare că Pământul a ținut pasul cu timpul. Cercetările privind evenimentele geologice antice sugerează că planeta noastră are o „bătaie a inimii" lentă și constantă a activității geologice, care se aude o dată la fiecare 27 de milioane de ani (cu aproximație).
Acest puls de evenimente geologice grupate - inclusiv activitatea vulcanică, extincțiile în masă, reorganizarea plăcilor tectonice și creșterea nivelului mării - este incredibil de lent, un ciclu de 27,5 milioane de ani de fluxuri și refluxuri catastrofale. Dar, din fericire pentru noi, cercetătorii cred că mai avem încă 20 de milioane de ani până la următorul „puls".
Echipa de geologi a efectuat o analiză asupra vârstelor a 89 de evenimente geologice care sunt bine înțelese, din ultimii 260 de milioane de ani.
Geologii investighează de mult timp un potențial ciclu al evenimentelor geologice. În anii 1920 și 1930, oamenii de știință ai epocii sugeraseră că înregistrarea geologică avea un ciclu de 30 de milioane de ani, în timp ce în anii 1980 și 1990 cercetătorii au folosit evenimentele geologice cele mai bine analizate la acea vreme pentru a le oferi un interval de timp între 26,2 și 30,6 milioane de ani.
Acum, totul pare să fie în ordine - 27,5 milioane de ani este exact intervalul la care se așteptau. Un studiu publicat la sfârșitul anului 2020 de către aceiași autori a sugerat că acest reper de 27,5 milioane de ani este momentul în care au loc și extincțiile în masă.
Acest ultim studiu arată și că multe dintre evenimentele analizate de echipă sunt cauzale - ceea ce înseamnă că unul îl provoacă direct pe celălalt, astfel că unele dintre cele 89 de evenimente sunt legate între ele.