Așa-numita „Cometa Diavolului" trece pe lângă Pământ și ar trebui să explodeze undeva în drumul său în jurul Soarelui.
Cunoscută de oamenii de știință sub numele de 12P/Pons-Brooks, cometa și-a făcut ultima dată apariția pe cerul Pământului în urmă cu peste 70 de ani. Judecând după strălucirea sa, astronomii au estimat că partea solidă a cometei, sau nucleul său, are un diametru aproximativ de două ori mai mare decât Muntele Everest.
Aceasta se va apropia de Pământ și este posibil să fie cel mai ușor de zărit primăvara viitoare, dar nu pentru că se îndreaptă direct spre Pământ. De fapt, susțin astronomii, în momentul în care se va afla cel mai aproape de planeta noastră, cometa va fi încă la o distanță de aproximativ o unitate astronomică și jumătate - chiar mai departe de Pământ decât Soarele.
„S-ar putea să fie suficient de strălucitoare încât să o poți vedea cu ochiul liber sau cu un binoclu, dar asta nu pentru că va fi foarte aproape", a spus Kareta. „Ci pentru că, în general, este doar foarte strălucitoare".
Într-adevăr, cometa este atât luminoasă, cât și foarte neobișnuită. Are cozi de gaz și praf formate printr-o serie ciudată de explozii puternice pe care oamenii de știință încă nu le înțeleg. Două astfel de explozii au fost observate în acest an: prima în iulie, apoi la începutul acestei luni.
Aceste explozii au fost deosebit de interesante datorită frecvenței lor și a locului în care au avut loc. Una dintre teorii este că aceste comete conțin forme de gheață care, atunci când sunt expuse pentru prima dată la căldura soarelui, provoacă explozii volatile. Dar aceste explozii au fost observate de obicei mai aproape de soare și nu foarte des.
Se așteaptă ca această cometă să atingă strălucirea maximă la mijlocul lunii aprilie 2024, în timp ce își continuă călătoria de 71,2 ani în jurul soarelui. Astronomii, profesioniști sau nu, așteaptă cu nerăbdare acest moment.