În 2013, astronomii au observat cu ajutorul telescopului Hubble un obiect misterios care orbita în jurul planetei Neptun.
De dimensiuni foarte mici, acest obiect este considerat cea de-a șaptea Lună a planetei Neptun, însă până de curând nimeni nu înțelegea cum s-a format și de ce există.
De aceea, micul satelit Hippocamp era poreclit „Luna care nu ar trebui să existe”. De ce nu ar trebui sa existe? Acest obiect spațial are dimensiuni foarte mici și este extrem de aproape de un alt satelit, Preoteus, care este mult mai mare.
În mod normal, gravitația lui Preoteus ar fi trebuit să arunce în spațiu mica rocă spațială sau s-o facă să se prăbușească pe suprafața sa.
Acum, în urma unui studiu care a fost publicat în Nature, cercetătorii de la NASA și Institutul SETI au obținut noi informații și au înțeles cum s-a format Hippocamp.
Micul satelit, care are numai 34 km în diametru, este probabil o bucată din Proteus, care s-a rupt în urma unei coliziuni cu o cometă, cu miliarde de ani în urmă. Sonda Voyager 2 a arătat de altfel imagini cu un crater uriaș de impact pe Proteus, în 1989.
Orbitele lui Proteus și Hippocamp sunt la o distanță de aproximativ 12.000 km una de alta.
Nu este neobișnuit ca sateliții naturali ai unei planete să aibă un istoric foarte violent.
În cazul planetei Neptun, totul a început când planeta a atras și „capturat” satelitul Triton din centura Kuiper. Triton, având dimensiuni foarte mari, a influențat orbita Lunilor mai mici.
Vezi cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus: