Cele trei experimente stiintifice care vor fi realizate in spatiu de catre nanosatelitul GOLIAT. GALERIE FOTO
Satelitul GOLIAT, dezvoltat in conformitate cu standardul international CubeSat, isi propune realizarea de imagini de inalta rezolutie, de masurare a nivelului de radiatii si a fluxului de micrometeoriti, dar si transferul datelor catre statiile de sol pentru analiza si diseminare stiintifica. Unul dintre obiectivele secundare este validarea in spatiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in misiuni viitoare.
La bordul satelitului GOLIAT se afla trei experimente stiintifice:
- CICLOP - o camera de observare a Terrei
- Dose-N - un detector de radiatii nucleare
- SAMIS - un detector de micrometeoriti
CICLOP - camera de observare a Terrei
Primul instrument integrat la bordul satelitului GOLIAT il reprezinta camera digitala capabila sa inregistreze imagini cu rezolutie de pana la 3 megapixeli. Sub-sistemul este alcatuit din trei componente principale: ansamblul senzorului, cel al circuitului de procesare si comprimare a imaginii si obiectivul cu distanta focala de 57 mm, realizat in Romania la Pro Optica. Pentru orbita terestra joasa, acest instrument va realiza imagini cu o arie tipica la sol de 50 x 70 km patrati.
CICLOP: senzor (rosu), procesor de imagine (albastru), obiectiv (galben)
Dose-N - detector de radiatii nucleare
Spatiul cosmic, inclusiv orbita terestra joasa, este caracterizat de un numar mare de particule nucleare datorat radiatiei de origine extraplanetara. Campul magnetic terestru deviaza o mare parte dintre aceste particule, dar nivelul radiatiei pe orbita terestra joasa este mult superior celui de la nivelul marii. Aceste radiatii prezinta un factor distructiv, atat pentru instrumente, cat si pentru echipajele umane de la bordul diverselor misiuni spatiale.
Detectorul Dose-N de la bordul satelitului GOLIAT, are ca obiectiv masurarea dozei totale de radiatii in puncte multiple ale orbitei sale, pentru a caracteriza mediul de particule nucleare intre 300 si 1450 de km altitudine. Scopul misiunii il reprezinta o mai buna cunoastere a conditiilor asteptate pe orbita.
Fotodioda si scintilator montate pe satelit
Dose-N utilizeaza un plastic scintilator impreuna cu o fotodioda pentru a converti energia particulelor in semnal electric. Prin interactia particulelor nucleare cu scintilatorul sunt produse pulsuri luminoase care sunt detectate de catre dioda si transformate in pulsuri electrice. Semnalul este integrat si apoi citit printr-un convertor analog-digital de catre unul dintre microprocesoarele satelitului.
SAMIS - detector de micrometeoriti
Miliarde de particule de praf cu dimensiuni de ordinul micrometrilor (a mia parte dintr-un milimetru) orbiteaza planeta si au viteze de aproximativ 28.000 km/h (8 km/s). Energia eliberata la impactul acestora cu satelitii sau alte instrumente aflate pe orbita poate conduce la fisuri locale care pot rezulta in defectari partiale sau totale. Este deci necesara o mai buna cunoastere a acestor particule.
SAMIS: baza, conector, cadru inferior, film piezoelectric, cadru superior, tije de prindere
SAMIS utilizeaza un film piezo-electric intins pe un cadru de textolit. Impactul micrometeoritilor duce la deformarea filmului si aparitia unui semnal electric intre electrozi. Acest semnal este mai intai amplificat, apoi masurat prin intermediul convertorului analog-digital al microprocesorului. Senzorul este montat pe panoul solar de pe fata Z a satelitului.
GOLIAT a fost realizat de catre un consortiu din care fac parte: Agentia Spatiala Romana (ROSA), Institutul de Stiinte Spatiale (ISS), Facultatea de Inginerie Aerospatiala - Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB), Facultatea de Fizica - Universitatea din Bucuresti si Centrul de Cercetari si Sisteme din Cluj (BITNET).
Proiectul GOLIAT este realizat de o echipa coordonata de Dr. Fiz. Marius-Ioan PISO (ROSA) si formata din Drd. Fiz. Mugurel BALAN (ISS, UB), Drd. Ing. Claudiu DRAGASANU (ROSA, UPB - Ing. Aerospatiala), Drd. Ing. Alexandru PANDELE (ROSA, UPB - Electronica), Dr. Fiz. Marius TRUSCULESCU (ISS, Univ. Buc. - Fizica)
GOLIAT reprezinta o etapa intermediara in planurile de realizare a obiectivelor pe termen lung ale Agentiei Spatiale Romane de a dezvolta si opera nanosateliti in zbor strans in formatie pentru misiuni complexe cu aplicatii in observarea Terrei si a spatiului circumterestru si realizarea de masurari stiintifice de pe orbita terestra joasa.
Sursa: rosa.ro / Video: esa.int