Cercetătorii italieni au găsit o metodă prin care să-i permită robotului Pepper să explice procesul prin care ia decizii.
V-ați întrebat vreodată ce „gândește” asistentul virtual Siri atunci când nu are răspunsul la o întrebare? Acum, cercetătorii italieni i-au oferit unui robot abilitatea de a „gândi cu voce tare”, pentru ca oamenii să înțeleagă mai bine procesul prin care roboții iau diverse decizii.
„Există o legătură între vocea interioară a oamenilor și subconștientul lor, așa că ne-am dorit să investigăm această corelație și în cazul roboților”, a declarat pentru The Guardian coordonatoarea studiului, Arianna Pipitone, de la Universitatea din Palermo.
Echipa a programat un robot numit Pepper, realizat de SoftBank Robotics, să aibă abilitatea de a verbaliza întregul său proces de „gândire”. Acest lucru înseamnă că robotul nu este doar o „cutie neagră”, iar procesul prin care ajunge la o anumită decizie este mult mai transparent pentru utilizator. Robotul poate explica în termeni proprii dacă, de exemplu, un obiect nu poate fi identificat sau atins, dacă o mișcare nu este fezabilă sau dacă o componentă a robotului nu funcționează așa cum trebuie.
Într-o serie de experimente, cercetătorii au vrut să exploreze felul în care „vocea interioară” afectează acțiunile roboților. Într-unul dintre cazuri s-a studiat atitudinea lui Pepper atunci când a fost rugat să aranjeze masa alături de o ființă umană, respectând regulile de etichetă.
Atunci când omul l-a rugat pe Pepper să încalce regulile etichetei prin poziționarea unui șervețel într-un loc greșit, robotul a început să vorbească cu el însuși, concluzionând că omul ar putea fi confuz și întrebându-se dacă ar trebui să continue cu această acțiune. Odată ce utilizatorul a confirmat solicitarea, Pepper a „gândit”: „Aceată situație mă supără. Nu aș fi încâlcat niciodată regulile, dar îl pot supăra, așa că voi face ceea ce dorește”.
Această capacitate de gândire interioară ar putea fi utilă în cazuri în care roboții și oamenii colaborează, de exemplu pentru roboții implicați în sistemul de sănătate. Deocamdată, robotul a putut „gândi” prin intermediul unui model computațional integrat. Dar, așa cum spune chiar robotul Pepper, „nu se știe niciodată când vom avea de a face cu un robot care să gândească spontan”.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: