Fizicianul a declarat ca isi doreste acest epitaf in timpul unei conferinte in 2002.
In timpul unei conferinte organizata in anul 2002, cu ocazia aniversarii a 60 de ani, faimosul fizician si cosmolog Stephen Hawking a facut si o declaratie surprinzatoare.
Potrivit IFLS, el a mentionat ca si-a dori ca epitaf aceasta ecuatie, care este de fapt cea mai celebra formula inventata de el.
Ecuatia descrie entropia unei gauri negre, teorie care este considerata cea mai importanta contributie a lui Hawking la dezvoltarea astrofizicii. Teoria a fost dezvoltata in colaborare cu colegul sau, Jacob Bekenstein.
Litera S reprezinta entropia (notiune care arata cat este de aprope de echilibru un sistem termodinamic), iar litera A este suprafata unei gauri negre.
Celelalte litere sunt constante universale: k = constanta Boltzmann, c = viteza luminii, h = constanta Planck redusa, G = constanta gravitationala.
Pe scurt, ca rezumat, formula lui Hawking, care ar putea fi scrisa pe mormantul sau, demonstreaza ca entropia unei gauri negre este proportionala cu suprafata ei, nu cu volumul acesteia.
In acest caz, suprafata gaurii negre este orizontul evenimentelor, punctul dincolo de care nimic nu mai poate scapa.
Aplicand principiile mecanicii cuantice asupra gaurilor negre, Hawking a inteles ca aceste misterioase obiecte cosmice au entropie si temperatura si emit o radiatie, fenomen care de altfel a fost si numit "radiatia Hawking".
Fizicianul a extins insa si mai mult aceasta teorie, considerand ca intregul univers poate fi considerat asemeni unui orizont al evenimentelor, care are o temperatura si o valoare a entropiei. Ideea a fost baza unei noi teorii, numita principiul holografic.
Un alt fizician celebru, cel care a introdus in discutie principiul entropiei, este Ludwig Boltzmann. Si el are ca epitaf formula care ii prezinta teoria.