Ce s-ar întâmpla dacă planeta s-ar opri din rotație? 

Imaginează-ți că mergi pe o plajă însorită undeva de-a lungul ecuatorului. Pământul de sub tine se rotește spre est cu 1.674 de kilometri pe oră. Din moment ce tu, nisipul și orice alt element din vecinătatea generală vă mișcați cu aceeași viteză, plimbarea ta se simte lentă și relaxată. Apoi lumea de sub tine se oprește și cobori. Sau, mai degrabă, ești aruncat.

Datorită primei legi a inerției a lui Newton, inițial zburați spre est cu aproximativ 1.674 de kilometri pe oră. Indiferent unde aterizați, fie că este vorba de ocean sau de sol, forța impactului vă va ucide probabil.

De asemenea, apa ar simți această accelerare bruscă și nici copacii sau clădirile nu ar fi în siguranță, în ciuda faptului că ar fi înrădăcinate în pământ.

Dacă te-ai afla în Antarctica, însă, probabil că ai supraviețui cu niște vânătăi. Lângă poli, axa de rotație este mult mai mică, deci viteza de rotație este și ea mult mai mică.

Ce se întâmplă dacă Pământul s-ar opri din rotație treptat? În sistemele naturale, nimic nu se oprește complet instantaneu, așa că o încetinire treptată te-ar putea împiedica să fii aruncat spre cer, dar odată ce planeta s-a oprit, vor apărea în continuare multe probleme.

În loc de 12 ore, o „zi” ar putea dura șase luni. Soarele non-stop ar prăji recoltele din apropiere și ar evapora o mare parte din apă de pe o jumătatea de glob, de exemplu.

Apoi, nopatea ar dura și ea șase luni și probabil că nu ar fi mult mai blandp. Lipsa luminii și căldurii ar ucide probabil multe plante rămase și ar duce la înghețul apei.

Latitudinile mai mari ar putea fi mai sigure, deoarece lumina soarelui nu ar fi prea intensă în apropierea polilor. Dar omenirea ar trebui să se obișnuiască cu un stil de viață nomad, urmărind mereu lumina zilei pe tot globul.

Pe un Pământ care se rotește, cea mai mare parte a radiațiilor solare lovește ecuatorul planetei. „În linii mari, aerul cald se ridică peste ecuator și cade peste poli după ce se răcește”, a spus Levy. Curenții oceanici urmează un ciclu similar sus-jos.

Dar când doar jumătate din planetă primește lumină solară intensă luni de zile, planeta primește un al doilea gradient de temperatură lateral, ceea ce face ca prezicerea vremii să fie de două ori mai complicată.

Ar putea pământul să se oprească vreodată din rotație? Nu se știe încă exact, dar în prezent rotația Pământului încetinește treptat. Concret, gravitația lunii noastre creează o frecvență foarte mică în rotația planetei noastre, astfel încât la fiecare secol, rotația Pământului încetinește cu 2,3 milisecunde, potrivit NASA. Dar este puțin probabil ca luna să oprească vreodată Pământul complet.

Share articol: