Expertii de la NASA au organizat o simulare, ca sa afle ce ar trebui sa faca in cazul unui impact real.

Desi este putin probabil, un impact cu un asteroid ar avea efecte catastrofale. De aceea, pentru a vedea cum se pot organiza mai bine in aceasta situatie ipotetica, expertii de la NASA, in colaborare cu Agentia Federala de Management pentru Situatii de Urgenta, au organizat o simulare.

Astfel, autoritatile au luat in calcul un impact ipotetic cu un asteroid de peste 240 de metri latime, situatie de urgenta care ar fi presupus evacuarea intregii zone metropolitane din Los Angeles.

Simularea a avut loc pe 25 octombrie, in El Segundo, California, iar cercetatorii din mai multe domenii au adunat informatii importante, care vor fi analizate pentru a imbunatati reactia intr-un caz real de acest fel.

Exercitiile de acest fel sunt esentiale, pentru ca intrebarea nu este daca un asemenea impact va avea loc vreodata, ci cand va avea loc. Efectele ar fi foarte grave, de aceea autoritatile trebuie sa stie ce sa faca pentru a avea cea mai buna reactie posibila in caz de urgenta.

Conform acestui scenariu ipotetic, impactul ar urma sa aiba loc undeva in sudul California, in anul 2020. Daca asteroidul ar fi real si ar fi fost observat abia acum, nu ar fi suficient timp pentru o misiune spatiala care sa-i devieze traiectoria. Prin urmare, singura solutie ar fi evacuarea completa a populatiei din zona de impact.

O alta provocare cu care s-ar confrunta autoritatile in cazul unei catastrofe de acest fel sunt zvonurile si informatiile false care vor incepe sa se raspandeasca. Ele sunt foarte periculoase, pentru ca toate persoanele implicate in operatiunile de evacuare vor trebui sa fie corect si la timp informate.

Share articol: