Unul dintre cele mai frumoase castele din România a devenit faimos peste hotare prin asocierea cu legenda lui Dracula.
Castelul Corvinilor din Hunedoara a suferit multe reconstrucții și extinderi în decursul anilor. Istoricii spun că aici ar fi fost ținut prizonier domnitorul Vlad Țepeș, un motiv posibil pentru asocierea ulterioară a acestui castel cu legenda despre vampirul Dracula.
Însă multe informații despre acest castel erau până acum incerte. Arheologii nu știau, spre exemplu, exact care este fundația originară a castelului și ce se află sub zidurile sale impunătoare, în subteran.
Un studiu recent realizat cu ajutorul unui scanner cu radar a oferit însă detalii esențiale despre trecutul castelului.
Proiectul coordonat de Isabel Morris, de la Universitatea Princeton din New Jersey, a fost prezentat în cadrul conferinței Sindicatului Geofizicienilor Americani.
Cercetările realizate de Isabel la Hunedoara, cu ajutorul unui radar performant, care poate „vedea” sub pământ, au arătat în sfârșit ce se ascunde sub castel.
Astfel a fost identificat pentru prima dată un complex de clădiri administrative construite în secolul al XVII-la, scrie Live Science.
De asemenea, cercetătorii au putut observa mai bine ce zone din subteran au fost construite de om și care fac parte din roca naturală peste care a fost ridicat castelul.
Descoperirea este foarte importantă, pentru că astfel specialiștii vor înțelege mai bine cum să restaureze sau să conserve corect anumite zone din castel.
Construit ca fortăreață de apărare în secoul al XIV-lea și transformat în castel în secolul al XV-lea, castelul Corvinilor a fost extins apoi în secolele al XVII-lea și al XIX-lea.
Foto: Getty Images