Potrivit legendelor, mormântul este plin de capcane mortale și râuri de mercur lichid.

Ca să elucideze acest vechi mister, oamenii de știință vor să scaneze interiorul mormântului cu ajutorul unei noi tehnologii, care utilizează razele cosmice.

Mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang, mort în anul 210 î.e.n. se află la o adâncime de 75 de metri, sub o movilă în formă de piramidă, în districtul Xian.

Complexul a fost doar parțial cercetat, aici fiind descoperită faimoasa Armată de Teracotă. Autoritățile chineze nu vor să exploreze toată necropola, de teamă că, în contact cu aerul, prețioasele artefacte din interior ar putea fi distruse.

De aceea, este nevoie de o tehnologie modernă, care să permită cercetarea mormântului de la distanță, fără să fie necesare săpături, scrie Daily Mail.

O tehnică la care vor să recurgă specialiștii presupune scanarea interiorului complexului cu ajutorul unor senzori care să detecteze razele cosmice, permițând astfel realizarea unei hărți tridimensionale a piramidei.

Atunci când razele cosmice venite din spațiu intră în contact cu atmosfera terestră, generează un flux de particule subatomice, printre care se numără și unele numite muoni.

Tehnologia care va fi utilizată funcționează similar celei pe bază de raze X, singura deosebire fiind că de data aceasta vor fi analizați muonii care sunt absorbiți de diferite materiale cu care intră în contact.

Această tehnică revoluționară se numește „tomografie muonică”. Piatra și metalul absorb în mod diferit aceste particule subatomice, așa cum razele X sunt absorbite diferit în oase și în țesutul moale.

Noua tehnologie a fost folosită și în anul 2017, la Marea Piramidă din Egipt, unde a scos la iveală existența unei încăperi secrete, cu o lungime de aproximativ 30 de metri.

Acum, explorarea mormântului împăratului chinez cu ajutorul acestui sistem a fost propusă de fizicianul Yuanyuan Liu de la Universitatea din Beijing. Alături de echipa ei, Liu folosește noua tehnologie ca să cerceteze materia întunecată, în cadrul Laboratorului subteran Jinping.

Arheologii cred că sub uriașa piramidă din pământ se află un amplu complex funerar, care ar putea fi încă intact, pentru că este puțin probabil ca hoții de morminte să fi descoperit intrarea.

 


 

Share articol: