Oamenii care folosesc prea mult gadgeturile sufera transformari profunde, este parerea specialistilor
Folosirea excesiva a calculatorului si a telefonului mobil, fara un echilibru intre activitatile fizice si mentale, duce la instrumentalizarea oamenilor, deformarea creierului si amputarea afectiva a generatiilor viitoare, a declarat, luni, profesorul doctor Dafin Muresanu, trasmite Mediafax.
"Daca ai numai un anumit tip de activitate si nu combini tipurile de activitate si la nivelul creierului, creierul se deformeaza", a spus Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).
El a spus despre calculator ca "este benefic pana la un punct", deoarece dezvolta anumite capacitati ale creierului, insa "copiii care folosesc calculatorul intensiv nu sunt mai destepti, poate ca sunt mai priceputi, dar uneori este afectata partea emotională".
"Acest lucru va fi pe nota de plata pentru generatiile viitoare. Vorbim de amputarea afectiva, lucrul si interactiunea scazuta cu semenii, dimunuarea calitatii reale a vietii", a mai spus Muresanu, la Scoala Internationala de Vara de Neurologie, ce are loc in perioada 30 iunie - 4 iulie la Eforie Nord.
Doctorul a precizat ca nu este recomandata renuntarea la citit, la scrisul de mana sau la interactiunea cu oamenii, in favoarea cantonarii in zona calculatorului. U
"Telefonia mobila, prin aceste sisteme de campuri care ne ajuta in comunicare, a virusat viata personala. Orice exces de radiatii, tot mai dense, tot mai puternice, pot provoca de la dureri de cap, anxietate, stari depresive, pana la patologii organice", a precizat profesorul Muresanu.
Astfel, copiii care utilizeaza de mici telefonul mobil si calculatorul pot dezvolta tulburari de comportament, de intelegere, de comunicare si de integrare.