Lupii din zona ucraineană Cernobîl dezvoltă rezistență la cancer, relatează Society for Integrative and Comparative Biology.

Un dezastru nuclear a urmat exploziei de la centrala nucleară de la Cernobîl care a avut loc în aprilie 1986, în nordul Ucrainei, pe atunci parte a Uniunii Sovietice. O cantitate uriașă de material radioactiv extrem de periculos, care provoacă diverse boli grave, inclusiv cancer, a fost eliberată atunci în atmosferă.

În prezent, efectele încă persistă în solul și apa radioactive din Belarus, Ucraina și vestul Rusiei. De exemplu, lupii cenușii din zona puternic radioactivă sunt expuși zilnic la 11,28 miligrame de radiații - de peste șase ori mai mult decât limita legală de siguranță pentru oameni.

Cu toate acestea, cercetări recente efectuate de Cara Love, biolog evoluționist la Universitatea Princeton, arată cum acești lupi s-au adaptat pentru a supraviețui într-un mediu radioactiv.

Cercetările lui Love au stabilit că lupii din zona Cernobîl au un sistem imunitar alterat, „similar cu cel al pacienților cu cancer care urmează un tratament cu radiații".

Acest lucru este important pentru că, pe măsură ce cercetarea științifică dezvăluie mai multe despre rezistența la radiații, crește potențialul pentru terapii inovatoare și măsuri preventive împotriva cancerului.

Love și echipa sa au vizitat zona de excludere (CEZ) în 2014, echipând lupii cu zgărzi radio pentru a le urmări mișcările și a monitoriza expunerea la radiații în timp real.

Iar rezultatele au arătat că, în ciuda gravității accidentului nuclear, la aproape 40 de ani de la dezastru, animale sălbatice precum cai, lupi, păduri și ciuperci au recolonizat zona afectată. Multe studii sugerează că animalele prosperă în zonă din cauza lipsei oamenilor.

„Zona de excludere este un exemplu fascinant al puterii naturii de a se reface în urma degradării", a declarat Tim Christophersen, unul dintre liderii Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

„Natura înflorește atunci când oamenii sunt eliminați din ecuație, chiar și după cel mai grav accident nuclear din lume", a declarat Jim Smith, un cercetător în domeniul mediului, pentru National Geographic.

Share articol: