Proprietarii de pisici care își hrănesc animalele de companie în exces riscă să le provoace rău prietenilor lor blănoși,, fără să vrea. Mâncarea excesivă determină creștere în greutate, dar un nou studiu a descoperit că poate reduce și digestia nutrienților și poate provoca modificări în microflora intestinală.

Descoperirea susține sfatul conform căruia proprietarii de animale de companie ar trebui să restricționeze cantitatea de mâncare pe care o oferă pisicilor. De exemplu, mai mult de jumătate dintre pisicile din SUA sunt supraponderale, o cifră îngrijorătoare în sine. Pierderea în greutate la pisici a fost studiată pe larg, pentru a încerca să combată efectele nedorite ale hrănirii excesive.

Cercetările au implicat 11 pisici „suple”, toate femele adulte sterilizate. Pisicile au fost hrănite cu alimente care făceau parte dintr-o dietă nutrițională disponibilă comercial, echilibrată și măsurată timp de două săptămâni, în timp ce oamenii de știință au făcut măsurători de bază. Apoi, timp de 18 săptămâni, animalelor li s-a dat același fel de hrană, dar li s-a permis să mănânce cât de mult și de câte ori doreau.

La momentul inițial, precum și la 6, 12 și 18 săptămâni după începerea „festinului” cu tot ce puteau mânca, cercetătorii au colectat probe de fecale și sânge, precum și date despre activitatea fizică, prin monitoare atașate la zgarda pisicilor.
„Ne-am așteptat că luarea în greutate ar putea duce la scăderea activității fizice, dar nu am observat nicio modificare consistentă”, spune Swanson. „Cu toate acestea, acest lucru poate varia în funcție de fiecare pisică și de mediul ei, de cât de mult stăpânii lor interacționează cu ele.”

Pe măsură ce pisicile au mâncat mai mult și au crescut în greutate, nivelul lor de grăsime corporală a crescut și capacitatea lor de a digera nutrienții a scăzut. „Când organismul primește mai puțină hrană, va fi mai eficient în extragerea nutrienților. Dar când cantitatea de alimente crește, aceasta trece mai repede prin sistemul digestiv și mai puțini nutrienți sunt extrași în acest proces", spun cercetătorii.

Cercetătorii au descoperit diferențe între tipurile de microbi care trăiesc în intestinele pisicilor înainte și după 18 săptămâni de hrănire fără limită. În plus, timpul de tranzit gastro-intestinal (în esență timpul de la consumul de alimente până la evacuarea resturilor) a scăzut cu aproximativ 25 la sută, pe măsură ce pisicile au luat mai multe kilograme.

În mod remarcabil, unele modificări în microflora pisicilor care au fost studiate au fost în contradicție cu cele observate la persoanele cu obezitate, ceea ce indică probabil că există factori mai variați în joc, în afară de greutate.

Înțelegerea modificărilor metabolice și gastro-intestinale care apar odată cu obezitatea pisicilor poate ajuta la prevenirea și tratarea acesteia, iar echipa spune că cercetările suplimentare ar putea analiza mai îndeaproape modul în care modificările intestinale se leagă de sănătatea generală.
 

Share articol: