Expertii sunt ingrijorati de ce ce au observat in Lacul Baikal.
Lacul Baikal din Siberia este inclus in patrimoniul Unesco, fiind considerat o adevarata minune naturala a lumii.
In aceasta zona traiesc peste 3.600 de specii de plante si animale, iar lacul detine o cincime din cantitatea de apa dulce de pe planeta.
In ultimii ani insa, aici au loc fenomene ciudate, care ii uimesc si ii ingrijoreaza pe cercetatori.
Unele specii au disparut, printre care un peste inrudit cu somonul si mai multe specii de bureti de apa. In plus, algele s-au inmultit foarte mult.
De vina este incalzirea climei, dar si braconajul, care duce la disparitia unor specii de pesti.
Apa din lac se incalzeste si nu mai este alimentata de rauri, care sunt afectate de seceta. Din aceasta cauza, unii pesti nu se pot adapta la schimbarile bruste de mediu si nu rezista.
In plus, inmultirea algelor afecteaza si mai mult ecosistemul Lacului Baikal. Ele reduc foarte mult cantitatea de oxigen din apa, iar acest lucru afecteaza alte specii, care sunt nevoite sa se mute spre suprafata apei.
La toate astea se adauga poluarea cu apele reziduale care provin de la canalizarea oraselor, care nu este tratata asa cum ar trebui, avertizeaza biologul Oleg Timoshkin, de la Academia Rusa de Stiinte din Irkutsk.
In trecut, locuitorii din zona traiau in special din pescuit, insa acum se bazeaza mai ales pe turism.
Lacul, care are o adancime de 1.700 metri, este un adevarat magnet pentru turistii interesati de frumusetile naturii. Din pacate, inmultirea turistilor inseamna mizerie si poluare.
Daca nu vor fi luate masuri pentru protejarea acestei regiuni si pentru tratarea corecta a apelor reziduale, zona se va schimba radical, iar ecosistemul unic in lume va fi distrus, declara Oleg Timoshkin.