Somnul a ajuns sa fie considerat un lux sau, cel putin, un privilegiu la care se mai poate renunta, dar cele sase ore, cat este media din prezent, nu sunt deloc suficiente.

Un grup de voluntari au fost testati la Centrul de cercetare a somnului din Marea Britanie. Conform BBC News, voluntarii au fost impartiti in doua echipe. Prima a fost rugata sa se odihneasca sase ore si jumatate pe noapte, iar cea de a doua, sapte ore si jumatate, potrivit stirileprotv.ro.

Dupa o saptamana, s-au facut teste de sange si cele doua grupuri au schimbat obiceiurile de somn intre ele. Studiul a aratat ca celor care dormeau cu o ora mai putin le era mai greu sa se concentreze, iar testele de sange au relevat modificari in genele acestora. Cele mai afectate gene au fost cele care au legatura cu inflamatiile, sistemul imunitar, rezistenta la stres, diabet si riscul de cancer.

Somnul profund pare odihnitor, dar in timpul acestuia creierul nostru lucreaza din greu. De exemplu, se foloseste de acest ragaz pentru a transfera amintirile pe termen scurt in memoria pe termen lung, eliberand astfel spatiul pentru inmagazinarea unor noi informatii. Daca nu dormim suficient, aceste amintiri se pierd.

Nici solutia la care multi apeleaza, aceea de a recupera in weekend somnul pierdut in timpul saptamanii, nu functioneaza. Si asta pentru ca amintirile au nevoie sa fie inmagazinate in primele 24 de ore de cand s-au format.

Intr-un alt studiu, s-a demonstrat ca studentii care nu s-au odihnit suficient de mult inaintea unui examen au avut rezultate cu 40% mai slabe decat cei care au facut-o. De asemenea, nu este bine sa fim treziti in momentul somnului profund (care apare in prima jumatate a noptii), cand creierul nu si-a terminat procesul de recuperare. 

Share articol: