În ultimii ani, scafandrii au descoperit în jur de 100 de sfere misterioase, de mari dimensiuni, plutind în Marea Mediterană, dar și în largul coastelor Norvegiei.

Acestea aveau o consistență ca de jeleu, iar unele atingeau un diametru de aproape 1 metru. Deși observate pentru prima dată în anul 1985, aceste obiecte nu au putut fi clasificate până acum.

Recent, cercetătorii au realizat o analiză ADN și au ajuns la o concluzie neașteptată: fiecare sferă gelatinoasă conține sute de mii de ouă de calamar din specia Illex coindetii, iar interiorul este format dintr-un mucus care le protejează.

Deși această specie de calamar este cunoscută de aproape 200 de ani, niciodată până acum nu au fost observate asemenea saci de ouă.

Pe măsură ce embrionii din interior se dezvoltă, sacul își schimbă consistența și, din transparent, devine opac.

Studiul a lămurit misterul sferelor cu ajutorul unor scafandri voluntari, care au recoltat mostre din mai multe obiecte de acest fel descoperite în anul 2019 în largul coastelor Norvegiei.

Acestea au fost trimise apoi la laborator, pentru analiză ADN, scrie Live Science.

Cercetătorii cred că acest sistem de reproducere este menit să protejeze ouăle de calamar până la dezvoltarea embrionilor, moment în care sfera se dezintegrează singură.

Forma și dimensiunea sferei poate fi confundată cu un pește mare, ținând astfel la distanță potențialii prădători.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: