Autoritatile ucrainene au un proiect surprinzator pentru zona interzisa de langa centrala atomica.

Zona interzisa din apropierea centralei nucleare de la Cernobil este in continuare radioactiva si periculoasa. Timp de sute de ani, terenul de aici nu va putea fi folosit pentru agricultura. Cu toate acestea, autoritatile s-au gandit ca intinsa zona ar putea fi folosita totusi, intr-un scop productiv.

Astfel, aici se va incepe construirea unei uriase ferme solare, care va genera jumatate din energia electrica pe care o asigura centrala de la Cernobil. Pentru ca in aceasta zona este foarte mult soare, solutia pare sa fie foarte buna, scrie Business Insider.

Proiectul va fi realizat de o companie privata ucraineano-germana, care a investit deja peste 1 milion de dolari.
O mica instalatie solara, care va asigura o energie de 1,5 MW, va fi gata luna aceasta.

Ministrul ucrainean al mediului, Ostap Semerak, spune ca alte 50 de companii s-au declarat interesate sa dezvolte acest proiect. Investitorii vor avea multe beneficii: costul de inchiriere a terenului din zona a scazut cu 85% si exista o infrastructura buna pentru transportul de curent electric.

Daca proiectul va fi dezvoltat, ferma colara de la Cernobil ar putea produce chiar si 2,5 GW de electricitate, adica aproape jumatate din energia pe care o furniza inainte centrala atomica.

Desi proiectul este foarte interesant si cu un real potential, exista o problema serioasa: ferma solara va trebui construita si apoi intretinuta de oameni.

Din cauza nivelului inca ridicat de radiatii, angajatii nu pot sta in zona decat foarte putin timp. Prin urmare, turele de lucru vor fi reduse si de aceea va fi nevoie de foarte multi angajati.

Zona interzisa de langa Cernobil se intinde in prezent pe o suprafata de 2.600 km patrati. Aici, accesul este permis numai temporar si cu o aprobare speciala.

Nivelul de radiatii din zona interzisa variaza intre 0,39 si 18,3 microsieverts pe ora.
 

Share articol: