Telescopul Hubble orbitează de 30 de ani în jurul Pământului, iar în cei 547 de kilometri parcurși a surprins multe imagini spectaculoase. Fotografia recentă realizată de satelit în care apare planeta Saturn este încă o dovadă care i-a lăsat pe toți fără cuvinte. 

Saturn se află la o distanță de 1,35 miliarde de kilometri de Terra, iar acum este vară în emisfera nordică a planetei, așa că jumătate din planetă este orientată către Terra, și către Soare.

Anotimpul arată, însă, distinct, pentru că planeta gigantică formată din gaze absoarbe mare parte a căldurii din interior, nu de la Soare, iar temperatura sa medie este de -178 de grade Celsius.

Fotografia care surprinde planeta Saturn este uimitoare și pentru că oamenii de știință au putut astfel să descopere noi detalii despre planetă. De exemplu, în emisfera nordică se poate vedea o ușoară ceață roșiatică, despre care NASA crede că ar apărea din cauza căldurii venite dinspre Soare care schimbă circulația gazelor ce compun planeta sau alterează structura sa fotochimică.

În fotografie se pot vedea și doi dintre cei 82 de sateliți naturali ai lui Saturn: Mimas (punctul mic din dreapta imaginii) și Enceladus – ce poate fi zări în partea de jos.

Din 1990 și până acum Hubble a realizat 1,3 milioane de observații, multe dintre imaginile captate fiind cele ale unor galaxii îndepărtate, ale unor stele sau găuri negre, însă uneori ne oferă și câte o poză a unei planete, atunci când aceasta se află mai aproape de Terra.

Existența telescopului Hubble le permite cercetătorilor să observe Sistemul Solar fără misiuni pe termen lung, extrem de costisitoare și, uneori, aproape imposibile pe alte planete. 

________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: