Cercetătorii germani au descoperit recent eficiența unei metode neobișnuite care te ajută să atenuezi aproape orice durere. 

Secretul este să numeri descrescător, din 7 în 7, începând de la 1000. Oamenii de știință de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen au expus 20 de voluntari la durere și i-au rugat să încerce să-și ia gândul de la senzația neplăcută utilizând diverse tehnici. Apoi, folosind un aparat RMN, aceștia au arătat că tehnica de a număra descrescător începând de la 1000, din 7 în 7, este mai eficientă decât „să te gândești la ceva frumos”, așa cum se spune uneori.

Ulterior, una dintre voluntare a utilizat tehnica și în timpul nașterii și a simțit o ameliorare considerabilă a durerilor. Explicația este aceea că, înainte de a reacționa la durere, creierul nostru trebuie să evalueze factorii senzoriali, cognitivi și emoționali care ne provoacă anumite senzații. Pentru a face asta, diferitele regiuni ale creierului recurg la un „schimb” de informație, acesta fiind și motivul pentru care tehnicile de distragere funcționează pentru reducerea senzației de durere.

Alte studii recente au confirmat că există o legătură între experiența subiectivă a durerii și nivelurile de activitate ale neuronilor din mai multe sectoare cerebrale. Schulz și colegii săi și-au dorit să descopere felul în care diferite strategii de distragere pot afecta această percepție, așa că, în cadrul studiului, 20 de voluntari au fost expuși la diverși stimuli care provoacă durere și au fost rugați să aleagă una dintre cele trei tehnici sugerate pentru a atenua senzația neplăcută: număratul descrescător de la 1000, din 7 în 7, amintirea unui lucru plăcut sau auto-convingerea că durerea nu este, de fapt, atât de mare.

Ulterior, senzația a fost evaluată de participanți pe o scară de la 0 la 100, iar rezultatele au arătat că metoda cea mai eficientă este cea a număratului, pentru că necesită un nivel de concentrare ridicat. „De fapt, unii dintre subiecți au perceput o senzație dureroasă redusă cu 50%”, a spus Schulz. 

În plus, pentru noul studiu cercetătorii au realizat o analiză mai detaliată a scanărilor RMN, împărțind creierul în 360 de regiuni. „Scopul nostru a fost acela de a determina care zone cerebrale trebuie să lucreze împreună pentru a reduce cu succes senzația durerii percepute”, au mai explicat specialiștii. Mai departe, aceștia investighează cum ar putea aplica rezultatele pentru a-I ajuta pe pacienții cu dureri cronice. 

Descoperirile au fost publicate inițial în revista eLife.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

 

Share articol: