Hubble implineste anul acest un sfert de secol de cand a ajuns in spatiu.

Telescopul Spatial Hubble, aflat in spatiu din 1990, a realizat in acesti 25 de ani unele dintre cele mai spectaculoase fotografii ale cosmosului, care "au schimbat fundamental intelegerea stiintifica a Universului". In fiecare an, pentru a marca succesul misiunii telescopului Hubble, NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) aleg câte o fotografie emblematica dintre instantaneele in timp si spatiu surprinse de Hubble.

Vedeti imaginea la rezolutie mare, aici.

Dintre fotografiile realizate de Hubble in cursul anului trecut NASA si ESA au ales imaginea masivului roi de galaxii Abell 2744, o fotografie de profunzime unica in care pot fi vazute unele dintre cele mai tinere galaxii observate vreodata. Abell 2744, localizata in constelatia Sculptorul, apare in prim-planul imaginii. Acest roi este format din câteva sute de galaxii, iar fotografia le prezinta asa cum aratau in urma cu 3,5 miliarde de ani, anunta Agerpres.

Imensa amprenta gravitationala exercitata de roiul galactic Abell 2744 se comporta ca o lentila gravitationala ce deformeaza spatiul si reuseste sa mareasca stralucirea a aproximativ 3.000 de galaxii mai indepartate, aflate in fundal. Aceste galaxii mai indepartate se arata privitorului asa cum erau acum 12 miliarde de ani, in perioada de tinerete a Universului, la aproximativ 1,75 de milioane de ani dupa Big Bang. 

Share articol: