O lună plină, mult mai luminoasă decât cea obișnuită va apărea pe cer în noaptea de 30 august.
În general, luna devine o Superlună atunci când atinge punctul cel mai apropiat de Pământ de pe orbita sa. La aproximativ 363.000 de kilometri de planeta noastră, luna pare cu aproximativ 7% mai mare decât o lună plină obișnuit - un eveniment astronomic pe care chiar și locuitorii orașelor îl pot vedea fără a se retrage într-un loc cu un cer foarte întunecat.
Această Superlună se va afla la o distanță de aproximativ 357.000 de kilometri de Pământ,, conform unui fost astrofizician NASA, Fred Espenak, care a calculat distanțele superlunii până în 2100. Aceasta va fi și cea mai strălucitoare lună a anului.
Superluna este un cuvânt destul de nou. Astrologul Richard Nolle a creat termenul în 1979 pentru a desemna fie o lună nouă, fie o lună plină care ajunge la cea mai mică distanță de Pământ. Lunile pline sunt luminoase, iar lunile noi sunt rareori vizibile de pe Pământ. Dar ambele afectează mareele, făcându-le mai active decât de obicei.
Superlunile nu sunt rare în sine. De obicei, sunt trei sau patru pe an. Lunile albastre, însă. Următoarea Superlună albastră va răsări abia în 2037, potrivit NASA.
__________________________________________________________________________________________________