În cadrul unui studiu, cercetătorii au analizat datele medicale ale pacienților internați cu COVID-19 în 260 de spitale din New York.
În urma acestei analize, oamenii de știință au descoperit o boală care este principalul factor de risc de deces în cazul infecției cu noul coronavirus: schizofrenia.
Această afecțiune se clasează pe locul al doilea în topul general al factorilor de risc, după vârsta înaintată, scrie Live Science.
Cercetări anterioare au demonstrat că persoanele care suferă de boli psihice sunt mai predispuse la infectarea cu SARS-COV-2, dar noul studiu arată că ele sunt și mai expuse la complicații și chiar la deces.
Interesant este că, în urma studiului, cercetătorii nu au observat un risc ridicat la persoanele care suferă de alte tulburări psihice, cum ar fi anxietatea.
În cazul schizofreniei însă, riscul de deces este de aproape 3 ori mai mare ca la persoanele fără boli psihice infectate cu noul coronavirus.
În comparație, bolnavii de diabet au un risc de deces de numai 1,2 ori mai mare ca persoanele fără boli cronice, iar cei care suferă de insuficiență cardiacă un risc de 1,65 ori mai mare ca în cazul persoanelor fără afecțiuni.
De altfel, medicii știu de mult timp că persoanele cu schizofrenie au o speranță de viață cu până la 20 de ani mai mică. Ei sunt predispuși să moară prematur din cauza unor infecții virale sau bacteriene.
Explicația nu este însă foarte clară. Este posibil ca această boală psihică sau unele medicamente recomandate ca tratament să slăbească foarte mult sistemul imunitar. Din această cauză, organismul nu poate față unei infecții mai agresive.
O altă posibilă explicație este că boala produce în organism o reacție inflamatorie, activând citokinele. Multe cazuri de deces în urma COVID au fost provocate de o reacție exagerată de apărare a organismului, numită „furtună de citokine”.
Cercetătorii recunosc că este nevoie de mai multe studii în acest sens, dar recomandă ca bolnavii de schizofrenie să se numere printre primii care primesc un vaccin împotriva noului coronavirus.
Studiul a fost publicat în revista JAMA Psychiatry.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: