Dacă aveți impresia că ziua e din ce în ce mai scurtă, e posibil să aveți dreptate.

Oamenii de știință au înregistrat cea mai scurtă zi de pe Pământ de la inventarea ceasului atomic.

Rotația planetei noastre a măsurat cu 1,59 milisecunde mai puțin decât o zi normală de 24 de ore pe data de 29 iunie, potrivit Serviciului Internațional de Rotație a Pământului și Sisteme de Referință, o organizație care se ocupă de măsurarea timpului la nivel mondial.

O rotație completă reprezintă durata de timp necesară Pământului pentru a se învârti o dată în jurul axei sale, ceea ce înseamnă aproximativ 86.400 de secunde. Recordul anterior a fost documentat la 19 iulie 2020, când ziua a măsurat cu 1,47 milisecunde mai puțin decât în mod normal.

Ceasul atomic este o unitate de măsură standardizată care a fost folosită încă din anii 1950 pentru a măsura rotația Pământului, a declarat Dennis McCarthy, fost director al Observatorului Naval al SUA.

În ciuda faptului că 29 iunie a doborât recordul pentru cea mai scurtă zi din istoria modernă, au existat zile mult mai scurte pe Pământ, a spus el.

Atunci când dinozaurii încă mai trăiau pe Pământ, în urmă cu 70 de milioane de ani, o singură zi pe Pământ dura aproximativ 23 de ore și jumătate, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Paleoceanography and Paleoclimatology.

Începând cu 1820, oamenii de știință au documentat încetinirea rotației Pământului, potrivit NASA. În ultimii ani, aceasta a început să se accelereze, a declarat McCarthy.

Cercetătorii nu au un răspuns clar cu privire la modul sau motivul pentru care Pământul se rotește puțin mai repede, dar s-ar putea să se întâmple din cauza mișcării terenului generată de topirea ghețarilor, a spus McCarthy.

Din moment ce polii se topesc din cauza crizei climatice, există mai puțină presiune asupra părții superioare și inferioare a planetei, ceea ce deplasează scoarța în sus și face ca Pământul să fie mai rotund, a spus el. Forma circulară ajută planeta să se rotească mai repede, a spus McCarthy.

Este același fenomen pe care patinatorii artistici îl folosesc pentru a-și mări și micșora viteza, a explicat acesta.
Pe măsură ce Pământul își modifică, treptat, forma și devine mai rotund, masa ajunge mai aproape de centrul său, ceea ce îi crește viteza de rotație, a spus el.

„Existența noastră de zi cu zi nici măcar nu recunoaște acea milisecundă", a spus McCarthy. „Dar dacă aceste lucruri se adună, atunci s-ar putea schimba rata la care introducem o secundă bisectă".

În cazurile în care milisecundele se acumulează în timp, comunitatea științifică a adăugat o secundă bisectă la ceas pentru a încetini timpul nostru pentru a se potrivi cu cel al Pământului, a spus el. Au fost adăugate 27 de astfel de secunde începând din 1972, potrivit EarthSky.

Deoarece în prezent Pământul se rotește mai repede, ar trebui să fie eliminată o secundă bisectă pentru a ne alinia cronometrarea la viteza de rotație tot mai mare a Pământului, a spus McCarthy.

Dacă planeta continuă această tendință de rotație, probabil că eliminarea unei secunde nu va trebui să se întâmple decât peste trei sau patru ani, a spus el.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: