O explozie spațială record care a luminat cerul cu cea mai mare putere pe care omenirea a văzut-o vreodată, a fost cauzată de cantități masive de rămășițe ale unei stele descompuse, au arătat oamenii de știință. 

Explozia de raze gamma GRB 221009A, detectată în luna octombrie a anului trecut, a fost atât de luminoasă încât instrumentele noastre au avut dificultăți în a o măsura. Dar atunci când au apărut primele indicii, oamenii de știință s-au grăbit să îndrepte telescoapele în direcția sa, iar cu ajutorul abundenței de date colectate, o echipă internațională de astronomi a reușit în sfârșit să înțeleagă cum a generat supernova o explozie luminoasă atât de puternică.

GRB 221009A, supranumită BOAT (de la „Brightest of All Time” - „Cea mai strălucitoare din toate timpurile”), a fost rezultatul dispariției unei stele masive la o distanță relativ apropiată la scară cosmică - de 2,4 miliarde de ani lumină - care s-a prăbușit într-o gaură neagră după ce învelișul său exterior a explodat. Explozia de raze gamma produsă de acest colaps a format un fascicul îngust și structurat, înconjurat de un flux mai larg de gaze.

Descoperirea are implicații majore pentru înțelegerea procesului de formare a găurilor negre și a modul în care au loc cele mai strălucitoare explozii din Univers.

„GRB 221009A reprezintă un salt uriaș în înțelegerea noastră privind exploziile de raze gamma și demonstrează că cele mai extreme explozii nu se supun principiilor fizicii standard", spune astronomul Brendan O'Connor de la Universitatea George Washington, autorul principal al noii lucrări.

Exploziile de raze gamma sunt cele mai puternice explozii observate în cosmos și se produc în mai multe moduri. Exploziile de raze gamma de lungă durată, precum GRB 221009A, sunt cauzate de dispariția și descompunerea unor stele masive, cu rotație rapidă.

Atunci când ajung la sfârșitul vieții lor, nucleele acestor stele, care nu mai sunt susținute de presiunea exterioară a fuziunii, se prăbușesc sub acțiunea gravitației pentru a forma un obiect ultradens, cum ar fi o gaură neagră. În același timp, materialul exterior al stelei este expulzat în spațiu, într-o explozie uriașă, o supernovă.

Descoperirile ar putea ajuta la explicarea unor explozii anterioare de raze gamma excepțional de strălucitoare care, de asemenea, nu prezentau specificații tradiționale care definesc un astfel de eveniment cosmic.

„GRB 221009A este cea mai strălucitoare astfel de explozie înregistrată vreodată, iar strălucirea sa ulterioară doboară toate recordurile la toate lungimile de undă", a mai spus O'Connor.

„Credem că aceasta este o oportunitate unică într-o mie de ani de a aborda unele dintre întrebările fundamentale cu privire la aceste explozii, începând de la formarea găurilor negre”.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

 

Share articol: