Noi cercetari in domeniu arata ca si cei care nu inspira "la a doua mana" fumul tigarilor, ci doar intra in contact cu obiectele din jurul fumatorilor, sunt amenintati de distrugerea celulelor.
Este pentru prima oara cand oamenii de stiinta spun ca si reziduurile fumului de tigara dauneaza celor din jurul impatimitilor de tabac. Un studiu realizat de Laurence Berkeley National Laboratory al University of California arata ca aceste aceste reziduuri sunt mai periculoase odata cu trecerea timpului.
Suprafetele, mobila si materialele textile aduna cu timpul reziduurile lasate de fumul de tigara, neputand fi indepartate nici macar prin stergerea cu produse chimice sau spalarea cu detergenti. Cei care au realizat studiul afirma ca aceste "gunoaie", chiar si invizibile ochiului uman, pot deteriora structura ADN a celor care, chiar daca nu inspira fumul, isi petrec o parte din vreme pe langa cei care fumeaza.
Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au pus fasii de hartie in camerele unde se fumeaza, "recolta" de reziduuri fiind moderata in incaperile in care s-au fumat cinci cigari in 20 de minute, dar ingrijoratoare in camerele unde s-au fumat 12 zile din 196. Cei mai expusi fumatului pasiv fara sa inspire fumul sunt copiii care pun mana pe pardoseala sau pe mobila care retine reziduurile, cu aceeasi mana hranindu-se fara a se spala.