Cel mai ambitios proiect al NASA este pus in pericol chiar inainte de lansare, din cauza meniului care a fost deja stabilit pentru astronautii care vor merge in anul 2030 pe Planeta Rosie
Maya Cooper, cercetator la Institutul Lockheed Martin, alaturi de experti NASA, a stabilit un meniu care i-ar putea transforma de exploratori in obezi care abia se vor putea misca, din cauza unei diete hipercalorice.
Calatoria spre Marte va dura 6 luni, apoi astronautii vor sta pe suprafata planetei timp de 18 luni, iar drumul de intoarcere presupune alte 6 luni.
Meniul lor, in tot acest timp, va cuprinde, pe langa clasicele conserve si mancare uscata: sunca din tofu, oua prajite, prajituri cu caramel sau lamaie, cartofi prajiti si prajituri cu unt de arahide.
Specialistii spun ca au ales aceste mancaruri, pentru a le oferi astronautilor o parte din confortul si placerile de care au parte acasa, relateaza Daily Mail.
Cand ajung pe Marte, exploratorii vor putea sa cultive anumite legume si fructe intr-o sera speciala, unde acestea vor creste intr-un lichid cu nutrienti in loc de sol.
Maya Cooper si echipa ei a creat 100 de retete speciale pentru astronauti, toate vegane, pentru ca produsele lactate sau din carne nu vor fi accesibile pe Marte, deoarece nu pot fi pastrate in conditii bune.
De aceea, nutritionistii vor sa le asigure cantitatea necesara de proteine cu produse din tofu, nuci si pizza cu legume.
Bugetul anual alocat cercetarii pentru gasirea meniului ideal pentru misiunea de pe Marte se ridica la 1 milion de dolari. O suma foarte mare, avand in vedere ca intregul buget al NASA este de aproximativ 17 milioane de dolari anual.
Explorarea planetei Marte este considerata foarte importanta. Savantii vor putea astfel sa afle daca exista acolo forme de viata, dar si care este efectul unei gravitati reduse asupra structurii osoase a oamenilor.