Oasele unei balene care a trăit acum 39 de milioane de ani pun serios la îndoială tot ceea ce știam că este posibil în ceea ce privește dimensiunea vertebratelor.

Balena albastră a fost mult timp considerată cel mai greu animal care a trăit vreodată pe Pământ. Dar Perucetus colossus, un animal recent descoperit, ar putea să-și adjudece acest titlu. Măsurătorile oaselor sale sugerează că scheletul său ar fi putut cântări de două sau trei ori mai mult decât cel al balenei albastre.

„Folosim fracțiunea de schelet pentru a estima masa corporală a lui P. colossus, care se dovedește a fi un pretendent la titlul de cel mai greu animal înregistrat vreodată", scrie o echipă condusă de paleontologul Giovanni Bianucci de la Universitatea din Pisa, Italia.

Oamenii de știință se întreabă de mult timp ce limitează dimensiunile și masele la care pot crește vertebratele. În ocean, există un pic mai mult spațiu de manevră, flotabilitatea contrabalansând efectele gravitației care exercită o presiune mai mare asupra corpurilor animalelor terestre.

Iar pentru cetacee - mamiferele marine, cum ar fi balenele și delfinii - există un beneficiu în a fi mai mare: ajută la prevenirea pierderii căldurii din interiorul corpului în apă, care are o conductivitate termică ridicată față de aer.

Cu toate acestea, un studiu recent a constatat că, chiar și pentru mamifere precum balenele albastre, există o limită superioară de mărime. Costul metabolic scăzut le permite balenelor să se deplaseze cu un minim de consum energetic - dar este limitat de disponibilitatea prăzii.

Așadar, P. colossus ar putea fi dificil de înțeles, având în vedere că toate studiile noastre anterioare privind dimensiunea maximă s-au bazat pe animale mai mici.

Mărimea sa a fost estimată pe baza unor oase recuperate din sudul statuluiPeru: 13 vertebre, patru coaste și o parte dintr-un os de șold, aparținând unui grup al primelor cetacee complet acvatice, cunoscute sub numele de basilosauride. Un studiu amănunțit sugerează că specimenul nu era complet dezvoltat.

Pe baza unei comparații cu balenele cunoscute, Bianucci și echipa sa au calculat dimensiunea lui P. colossus și au estimat că masa sa corporală era undeva între 85 și 340 de tone. Cea mai mare balenă albastră măsurată vreodată a avut o greutate de 199 de tone.

Oasele prezentau, de asemenea, un grad ridicat de îngroșare și densificare - caracteristici des întâlnite la mamiferele marine, care le permit să aibă plămâni mai mari.

Perioada în care a trăit P. colossus, la mijlocul Eocenului, a fost una deosebit de bogată pentru tipul de hrană pe care balena ar fi putut să o consume, ceea ce i-ar fi permis să crească atât de mult. Cercetătorii cred că balena era relativ lentă, prefera habitatele de coastă și trăia aproape de fundul mării, în ape puțin adânci. Schimbările în ecologia oceanului ar fi dus la declinul ulterior al P. colossus.

Sursa foto: Science Alert/ Alberto Gennari/ Florent Goussard/Trustees of the Natural History Museum/Marco Merella

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: