Un iceberg cu o dimensiune de peste 70 de ori mai mare decât a Manhattan-ului s-a desprins din banchiza de gheață a Antarcticii, fiind acum cel mai mare bloc de gheață din lume.
Acesta a fost numit A76 și, după separarea de banchiză și-a continuat călătoria către Marea Weddell. Icebergul are o lungime de aproximativ 169 de kilometri și o lățime de 24 de kilometri, având o suprafață de 4320 de kilometri pătrați - de 72 de ori suprafața Manhattan-ului.
The world’s largest iceberg (~ 4320 km²) recently broke off the Ronne Ice Shelf, Antarctica #Sentinel1 @BAS_News @sentinel_hub @ESA_EO @esascience @EO_OPEN_SCIENCE pic.twitter.com/PdQvfrNgaK
— Adrien Wehrlé (@AdrienWehrle) May 19, 2021
Deși în acest moment iceberg-ul este cel mai mare din lume, acesta nu intră în top 10 cele mai mari blocuri de gheață din istorie, au arătat jurnaliștii de la New Scientist. A68a - un iceberg care măsura 6.000 de kilometri pătrați a deținut acest record până în decembrie 2020. „Titlul” a fost deținut de-a lungul timpului de mai multe blocuri de gheață, dar cel mai mare se pare că a fost unul de o dimensiune fabuloasă de 30.000 de kilometri pătrați, zărit în 1958.
Motivul care a determinat desprinderea blocului de gheață este unul natural, zona nefiind afectată masiv de încălzirea globală, a precizat Alex Brisbourne, cercetător la British Antarctic Survey, citat de New Scientist. Chiar dacă acesta s-ar topi complet, nu ar avea un efect vizibil asupra nivelului mărilor, au mai spus specialiștii.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: