În Munții Wasatch din vestul SUA există un organism gigantic ce asigură un întreg ecosistem în care planetele și animalele au evoluat timp de mii de ani. 

Deși pare a fi o simplă pădure formată din copaci individuali, cu truchiuri albe și frunze mici, Pando este este, de fapt, format din 47.000 de tulpini identice din punct de vedere genetic ce supraviețuiesc prin aceeași rețea de rădăcini interconectate. Practic, este un organism singular viu, cel mai mare de pe Terra.

Plopii tind să se extindă în formațiuni care par adevărate clone ale arborilor originali, dar ceea ce face ca Pando să fie extrem de interesant este dimensiunea sa enormă. Cele mai multe formațiuni de acest tip sunt mult mai mici și au o vechime infinit mai mică.

Asta pentru că Pando datează, probabil, ce acum 14.000 de ani - cu toate că unii arbori au abia 130 de ani. Longevitatea sa se traduce într-un ecosistem de 68 de specii de plante și foarte multe specii de animale care au evoluat și a căror dezvoltare a fost susținută în acest mediu. Toate acestea se bazează pe sănătatea și prosperitatea arborilor. Și, deși ei sunt protejați și de autorități, există alți factori care îi pun în pericol evoluția.

Printre ei, și faptul că există în zonă căprioare și cerbi, lupi și pume care se adăpostesc acolo și influențează dezvoltarea sa. Animalele erbivore, de exemplu, mănâncă frunzele arbuștilor proaspăt formați, iar aceștia nu mai ajung să și crească, pentru a perpetua ecosistemul.

Din păcate, și arborii mai vechi din Panto se confruntă cu amenințări majore - precum boli ale frunzelor și schimbări determinate de încălzirea climatică. Totuși, în ciuda acestor îngrijorări, cercetătorii încearcă să afle care este secretul rezilienței sale și încearcă să protejeze acest organism gigantic și ecosistemul pe care îl susține. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: