O fosilă a unei creaturi care a trăit acum 560 de milioane de ani și despre care cercetătorii cred că este primul animal prădător cunoscut a fost numită după naturalistul și prezentatorul britanic David Attenborough.
Oamenii de știință au declarat luni că specimenul, numit Auroralumina attenboroughii, este cea mai timpurie creatură de pradă cunoscută, fiind înrudit cu grupul care include coralii, meduzele și anemonele, spun ei.
„În general, se consideră că grupurile de animale moderne - cum ar fi meduzele - au apărut acum 540 de milioane de ani, în explozia cambriană", a declarat Phil Wilby, paleontolog la British Geological Survey. „Dar acest prădător precede această etapă cu 20 de milioane de ani".
El a spus că este „extrem de interesant" să știm că fosila este, probabil, una dintre cele câteva care ar putea oferi mai multe răspunsuri la întrebarea referitoare la momentul în care a început viața complexă pe Pământ. Fosila a fost găsită în pădurea Charnwood de lângă Leicester, în centrul Angliei, unde Attenborough obișnuia să meargă la vânătoare de fosile. În vârstă de 96 de ani, naturalistul a declarat că este „cu adevărat încântat".
Frankie Dunn, de la Muzeul de Istorie Naturală al Universității Oxford, a declarat că specimenul este foarte diferit de alte fosile găsite în pădurea Charnwood și în întreaga lume. Dunn a spus că, spre deosebire de majoritatea celorlalte fosile din perioada cambriană, „aceasta are în mod clar un schelet, cu tentacule compacte care s-ar fi mișcat în apă capturând hrana care trecea, la fel cum fac astăzi coralii și anemonele de mare".
Prima parte a numelui creaturii provine din latină și înseamnă „lanternă", ca o recunoaștere a „drumului” pe care îl deschide în domeniul cercetării.
Explozia cambriană, care a avut loc în urmă cu aproximativ 541 de milioane de ani, până la 530 de milioane de ani, a fost o explozie evolutivă care a dus la apariția unei diversități uriașe de animale. Multe dintre creaturi au dezvoltat părți dure ale corpului, cum ar fi cochiliile din carbonat de calciu, în această perioadă, marcând momentul răspândirii formelor complexe de viață pe Terra.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: