Tardigradele sunt printre cele mai mici creaturi de pe planetă, ființe microscopice, dar extrem de rezistente, aproape indestructibile.

Aceste mici animale, care se mai numesc și „urși de apă”, pot supraviețui fără probleme în condiții extreme.

În cadrul a numeroase experimente, tardigradele au fost expuse la frigul din spațiul cosmic, dar și la temperaturi de 150 de grade Celsius și la o presiune atmosferică uriașă, cum este cea din Groapa Marianelor și au rezistat foarte bine.

În plus, ele pot supraviețui ani de zile fără apă: se usucă și apoi revin la viață, atunci când condițiile sunt propice.

Un studiu recent arată însă că aceste creaturi surprinzătoare sunt chiar mai rezistente decât credeau cercetătorii.

Recent, tardigradele au rezistat expunerii la o doză uriașă de radiații, echivalentă cu cea care ar fi resimțită după 25 de ore petrecute în punctul zero de la Cernobîl.

Cercetătorii indieni au identificat un nou gen de tardigrade, Paramacrobiotus, care sunt protejate de radiațiile ultraviolete mortale, datorită unui scut protector fluorescent pe care îl dezvoltă.

Acest „scut” absoarbe radiațiile și emite în schimb o lumină albastră inofensivă, care le face să strălucească pe întuneric.

Paramacrobiotus ar fi dezvoltat acest mecanism de apărare pentru a se adapta la radiațiile UV din India, care vara pot ajunge până la indexul 10. Microorganismele analizate au fost recoltate de pe zidul unei case din orașul indian Bengaluru.

Specialiștii speră să poată folosi această descoperire pentru a învăța cum pot fi concepute mecanisme eficiente de protecție împotriva radiațiilor periculoase.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: