Uneltele de piatră găsite îngropate adânc în sedimentele carierei Korolevo din Ucraina rescriu istoria migrației umane.
Bucățile de piatră sunt unelte folosite cândva de Homo Erectus, un strămoș direct al Homo Sapiens, iar noile datări arată că acestea reprezintă cele mai vechi dovezi ale locuirii oamenilor pe continentul european.
„Anterior se credea că primii noștri strămoși nu puteau supraviețui la latitudini mai reci și mai nordice fără a folosi focul sau o tehnologie complexă a uneltelor din piatră", a explicat arheologul Andy Herries de la Universitatea La Trobe din Australia pentru Science Alert. „Cu toate acestea, aici avem dovezi că Homo Erectus a trăit mai la nord decât am crezut vreodată până acum, în această perioadă timpurie a evoluției sale".
Istoria evoluției și a dispersiei umanității în întreaga lume este un puzzle dificil de pus cap la cap. Cu toate acestea, în ultimii ani au început să apară dovezi care arată că nu a fost o narațiune simplă, liniară, cu originea într-un singur leagăn al civilizației dintr-o anumită parte a lumii. Mai multe dovezi recente sugerează că este posibil ca Homo Sapiens să se fi deplasat prin Europa mult mai devreme decât am crezut inițial.
Toate acestea arată că istoria umanității pare mult mai complicată decât am crezut până acum, iar înțelegerea noastră în acest sens are câteva lipsuri serioase. Modelele noastre se bazează în mare parte pe uneltele de piatră descoperite, deoarece acestea - împreună cu câteva urme de oase și alte câteva artefacte robuste - sunt printre puținele urme capabile să supraviețuiască de-a lungul unei perioade atât de îndelungate. Cu toate acestea, la artefactele din piatră e mai dificil pentru cercetători să se bazeze pe indicii din jur pentru a le determina vârsta și locul în istorie.
Dincolo de tehnicile folosite, echipa a utilizat, de asemenea, propria lor modelare bazată pe calcule matematice pentru a determina vârsta straturilor de sedimente. Astfel, cea mai timpurie vârstă pe care au obținut-o folosind această metodă a fost de 1,42 milioane de ani, pentru cele mai vechi unelte găsite.
Datarea artefactelor a permis cercetătorilor să completeze unele dintre golurile din istoria migrației umane. Cercetările lor arată că Homo Erectus a fost în Europa cu 1,4 milioane de ani în urmă, migrând prin Asia în urmă cu 1,8 milioane de ani. Cea mai veche fosilă cunoscută de Homo Erectus datează de acum 2 milioane de ani, găsită în fragmente într-o peșteră din Africa de Sud.
Evident, există încă o mulțime de lucruri pe care nu le știm, dar acesta este un pas în direcția corectă, spun cercetătorii. „Rămâne de văzut dacă descoperirile fac parte dintr-o ocupație mai extinsă și încă nedescoperită a Europei în acest moment”, au mai declarat specialiștii pentru publicația citată.
Sursa foto: Science Alert/ Academia de Științe din Cehia