Originea celor aproape 1.000 de statui gigantice de pe Insula Pastelui a starnit interesul a sute de arheologi, teoriile despre transportul lor fiind care mai de care mai fanteziste.
Polinezia este renumita pentru "cantitatea" de piatra sculptata pe metru patrat, "cantitate" care se gaseste pe Insula Pastelui. Aproape 1.000 de statui sunt in centrul atentiei micutei insule vizitata de mii de turisti, fiecare dintre acestia intrebandu-se: "Cum se puteau deplasa blocurile de piatra cu greutatea de cel putin 80 de tone fiecare?"
O echipa de arheologi condusa de Carl Lipo, profesor la University of California, a emis o noua teorie conform careia statuile erau slefuite la baza asfel incat sa se obtina gradul necesar transportarii acestora cu ajutorul funiilor. Cercetatorii au creat o replica de cinci tone, iar cu cu 18 oameni care manevrau niste franghii au reusit sa o miste. Conform calculelor, o "piatra" de 80 de tone s-ar fi transportat in doua saptamani.
Americanii au explicat si ca teoria conform careia statuile au fost transportate pe busteni pana la locul de ridicare. Carl Lipo si colegii sai spun ca relieful destul de variat al Insulei Pastelui n-ar fi permis un astfel de transport.